Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΜΙΑΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΠΑΝΙΚΟΥ.
Η θέα ενός ποντικιού, η επίσκεψη σε ένα σούπερ μάρκετ με πολύ κόσμο, το απότομο σταμάτημα ενός ασανσέρ μπορεί να δημιουργήσει μια διαταραχή πανικού.
Τις περισσότερες φορές αυτό ξεκινάει από το πουθενά. Η καρδιά χτυπάει γρήγορα, η αναπνοή γίνεται ταχύτερη, ο πανικός είναι εδώ.
Επαναλαμβανόμενα αυτά τα επεισόδια δημιουργούν ένα έντονο πρόβλημα για την αρχή κάποιας ψυχικής διαταραχής. Δεν παύει ο φόβος να είναι ένα από τα πιο σπουδαιότερα αισθήματα που έχουμε. Μας προλαβαίνει και μας προειδοποιεί πνεύμα και σώμα σε πολύ σύντομο χρόνο από διαταραχές και μας εξωθεί σε υψηλές αποδόσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο εγκέφαλος παράγει σε έντονο ρυθμό τις λεγόμενες στρεσορμόνες όπως είναι η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη οι οποίες θέτουν το κορμί και το πνεύμα σε έντονη επιφυλακή. Αυτά βέβαια όλα τα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας οι οποίοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν πολλούς κινδύνους κατά την προσπάθεια τους να επιζήσουν.
Δεν αλλάζει όμως αυτό, εξακολουθεί και παραμένει και εξελικτικά ο φόβος σαν ένα σημείο συναγερμού που σώζει ζωές.
Γιατί μας βάζει να αντιδράμε αμέσως και να προλαβαίνουμε τους κινδύνους. Η παθολογική μορφή αυτής της συχνής επανάληψης είναι οι διαταραχές πανικού.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.