ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ (ΗΕΓ) ΚΑΙ CHECK-UP

Στις σύγχρονες ανάγκες το ιατρικό check-up έχει γίνει καθεστώς. Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ο κάθε μοντέρνος άνθρωπος υποβάλλει τον εαυτό του σε αυτή την διαδικασία. Το κέρδος του είναι ότι έγκαιρα μπορεί να αποφύγει δυσάρεστεςσυνέπειες για την υγεία του. Αρκετές φορές η διαδικασία του check-up είναι και σωτήρια για μορφές καρκίνου που μπορούν έγκαιρα να αντιμετωπιστούν. Π.χ. οι καρκίνοι μήτρας για τις γυναίκες ή του προστάτη για τους άνδρες. Οι εμπειρίες αυτές έχουν καταστήσει πλέον αναγκαία στη διαδικασία check-up την έρευνα κάποιου παθογονικού παράγοντα για τον καρκίνο του προστάτη (PCA) ή την εξέταση Παπανικολάου για τους καρκίνους της μήτρας.
Νευρολογικές αρρώστιες, όπως το Alzheimer και τα εγκεφαλικά πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Οι στατιστικές αυτές κατέδειξαν την ανάγκη της διεύρυνσης των εξετάσεων του check-up. Έτσι, πλέον, έχει καθιερωθεί μαζί με τις άλλες εξετάσεις να γίνεται και αυτή του Ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Από ότι δείχνουν οι τεκευταίες έρευνες η έγκαιρη εξέταση του Ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος είναι σωτήρια για πολλές νευρολογικές αρρώστιες, όπως ημικρανίες, άνοιες, επιληψίες, Alzheimer. Το Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα δεν έχει μόνο τη διαγνωστική άμεση ικανότητα, αλλά μπορεί να προβλέψει και την εμφάνιση εγκεφαλικών διαταραχών 5-10 χρόνια πριον την εμφάνισή τους. Είναι αναίμακτη και ανώδυνη εξέταση. Μπορεί να επναληφθεί άπειρες φορές και είναι ιδανική για παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες. Η διάρκειά της είναι περίπου 20 λεπτά. Αλλά, αν χρειαστεί για διαγνωστικούς λόγους μπορεί να διαρκέσει και ώρες καταγραφής. Αυτό προσθέτει περισσότερες πληροφορίες για πιθανό συνδυασμό άλλων ασθενειών. Η εξέταση αυτή είναι πιο πολύτιμη και από αυτή του καρδιογραφήματος ,γιατί μπορεί να δώσει πληροφορίες ακόμα και για την καρδιακή λειτουργία πολύ πριν εμφανιστούν διαταραχές στο καρδιογράφημα.
Η λειτουργία βασίζεται στην καταγραφή εγκεφαλικών δυναμικών από ηλεκτρόδια που τοποθετούνται για 20 περίπου λεπτά στο τριχωτό της κεφαλής. Τα ηλεκτρόδια αυτά συγκεντρώνουν την εγκεφαλική ενέργεια και τη μετάδίδουν στο σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή. Το πρόγραμμα αυτό του υπολογιστή επεξεργάζεται τα δεδομένα και τα εκτυπώνει χαρτογραφημένα. Με τον τρόπο αυτό φαίνονται ποιες διαταραχές ήδη υφίστανται ή δυνατόν θα παρουσιαστούν. Από όλη αυτή τη διαδικασία ο εξεταζόμενος δεν έχει καμία επιβάρυνση, ούτε αισθάνεται τίποτα, ούτε έχει καμία παρενέργεια αργότερα. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια υπόνοια μπορεί η διαδικασία να επαναληφθεί χωρίς να τον πονέσει ή να τον κουράσει. Κάνοντας το Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για μία ή δύο φορές το χρόνο έχει κάποιος την εξασφάλιση για πολλά χρόνια στο μέλλον να προβλέπει και να διορθώνει εγκεφαλικές δυσλειτουγίες. Έτσι, που με σιγουριά σχεδόν στα όρια 100% να αποφεύγει δυσάρεστες συνέπειες, π.χ. εγκεφαλικά. Για την τόσο στρεσογόνο εποχή που ζούμε οφείλει να το κάνει ο καθένας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.