ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Ο ΔΙΠΛΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ.
Το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου συνδέεται με το αριστερό με μια «γέφυρα» που λέγεται μεσολόβιο. Ο σύνδεσμος αυτός επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών, ερεθισμάτων, κατευθύνσεων, αποφάσεων κοινής δράσης και λειτουργιών.
Τυχαίνει πάρα πολλές φορές ασθενείς με τραύματα ή όγκους στο ένα ή στο άλλο ημισφαίριο του εγκεφάλου ή ακόμα και με διαταραχές στο μεσολόβιο να παρουσιάζουν ταυτόχρονα δυσλειτουργίες, αλλά, και υπέρμετρες δεξιότητες, όπως π.χ. στην ζωγραφική, στα μαθηματικά, στο τραγούδι ή αντοχή στο στρες και αύξηση της μάθησης μετά από τραυματισμούς. Ανάλογα με ποια κύτταρα προσβάλλονται γίνεται η μία ή η άλλη λειτουργία δυνατή και υποβαθμίζεται η μία ή η άλλη δεξιότητα.
Με τις χρόνιες παρατηρήσεις έχει βρεθεί ότι η δικαιοδοσία του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου έχει «τον τομέα ευθύνης» της λογικής, της αφηρημένης σκέψης, της γλωσσικής ικανότητας, ενώ στο δεξιό περισσότερο είναι η αίσθηση της μουσικής ή της αντίληψης του χώρου. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες ακόμη ικανότητες – δεξιότητες, που αφορούν το ένα ή το άλλο ημισφαίριο και ακόμη δεν έχουν καταγραφεί.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, «ο διπλός εγκέφαλος» έχει και μια διαφορετικότητα σε ότι αφορά το φύλο, π.χ. οι γυναίκες έχουν τα κέντρα της γλωσσικής ικανότητας κατανεμημένα και στα δύο ημισφαίρια, σε αντίθεση με τους άντρες που το έχουν περισσότερο στο αριστερό.
Οι ορμονικές διαταραχές (κυρίως διακυμάνσεις της τεστοστερόνης) κατά την εμβρυική και βρεφική ηλικία παίζουν ένα σημαντικό ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η ακριβής γνώση του διπλού εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και πρέπει, να εξετάζεται μετά από τραύματα ή νευροπαιδιατρικές αρρώστιες ή εκφυλιστικά νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, διότι πάντοτε διαφοροποιείται η λειτουργία του στις περιπτώσεις αυτές.
Έτσι, εντοπίζοντας τις διαταραχές, μπορούμε να βρούμε ουσιαστικές θεραπευτικές λύσεις σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.