Η ΟΞΕΙΑ ΔΙΑΛΕΙΠΟΥΣΑ ΠΟΡΦΥΡΙΑ ΔΕ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ. ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ Η ΕΝΤΟΠΙΣΗ ΤΗΣ, ΑΡΑ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ.
Η οξεία διαλείπουσα πορφυρία εκδηλώνεται με παραλύσεις των άκρων, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της συνείδησης, ψυχιατρικά φαινόμενα και πόνους στην κοιλιά.
Η αιτία είναι διαταραχές των πορφυρινών στο αίμα. Οι πορφυρίνες είναι ουσίες απαραίτητες για τη σύνθεση του αίματος στον μυελό των οστών. Όταν αυτές δεν εκπληρούν το ρόλο τους σωστά, αυξάνονται οι ίδιες και τα παράγωγά τους στο αίμα, προκαλώντας ένα νόσημα που λέγεται πορφυρία. Μία μορφή από αυτές είναι και η αναφερόμενη, δηλαδή, η οξεία διαλείπουσα πορφυρία, όπως την περιγράψαμε παραπάνω.
Το δυσάρεστο με αυτήν είναι ότι δυσκολεύει πάρα πολύ στη διάγνωσή της, έτσι που να θεωρείται σπάνια. Ακόμα, όμως, και όταν εκδηλωθεί και διαγνωσθεί επαρκώς, παραμένει το πρόβλημα της έγκαιρης θεραπείας και μετά, της αποκατάστασης.
Η τελευταία για τα συγκεκριμένα περιστατικά στη χώρα μας είναι δυστυχώς ανύπαρκτη. Ο λόγος έχει να κάνει με την περιπλοκή της πάθησης και την έλλειψη ειδικών επιστημονικών ομάδων στον τομέα αυτό.
Η μεγάλη ευθύνη όμως παραμένει, γιατί όλα αυτά τα περιστατικά εξαρτώνται για την επιβίωσή τους από το βαθμό της αποτελεσματικής αποκατάστασης.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.