ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ: Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΙΑΣ


ΈΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 100 ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΙΑ ΜΑΝΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ.
Τα οξέα επεισόδια της μανίας χαρακτηρίζονται από αλόγιστες, υπέρμετρες, επιθετικές ή υπερβολικές αντιδράσεις, όπου ο ασθενής δεν έχει την δυνατότητα καμίας κριτικής ικανότητας ή προσπάθειας να την σταματήσει.
Εφόσον ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, είναι πλέον αδύνατον για τον οποιοδήποτε να επέμβει κατασταλτικά, εφόσον δεν χρησιμοποιήσει την ανάλογη θεραπευτική αγωγή.
Τα επεισόδια μανίας στατιστικά θεραπεύονται μια φορά σε νοσοκομειακή βάση στην διάρκεια της ζωής και περίπου στο 50% των περιπτώσεών τους δείχνουν επιδείνωση.
Το πλαίσιο της θεραπευτικής αγωγής περιλαμβάνει φαρμακοθεραπεία κυρίως με λίθιο, αντιεπιληπτικά, νευροληπτικά, αντιψυχωτικά, ηρεμιστικά τύπου βενζοδιαζεπινών, ανασταλτικά, επαναπρόσληψης του ασβεστίου και σε ιδιαίτερα οξέα περιστατικά, την χρησιμοποίηση ηλεκτροσόκ.
Η θεραπεία της μανίας δεν είναι ποτέ μονοθεραπευτική, δηλαδή με ένα φάρμακο, αλλά, απαιτείται το μείγμα όλων αυτών που αναφέραμε παραπάνω, προκειμένου να υπάρχει ένα ουσιαστικό και άμεσο αποτέλεσμα.
Βέβαια, πάρα πολλές επιστημονικές ανακοινώσεις τα τελευταία χρόνια προπαγανδίζουν υπέρ της μίας ή της άλλης θεραπείας, είναι όμως λογικά αδύνατον να μπορέσει κανένας να βγάλει μια συλλογική θεραπεία για όλους τους ασθενείς. Η καθημερινή πρακτική και η πείρα οδηγεί στην χρησιμοποίηση όλων των δυνατοτήτων προκειμένου να διακοπεί το μανιακό επεισόδιο.
Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν τελεσιδικήσει, δεν θα μπορέσει κανένας να καταστείλει, να ηρεμήσει και να βρει έναν δρόμο επικοινωνίας με τον ασθενή. Τα αποτελέσματα κατά κανόνα είναι αρνητικά και άκρως προβληματικά.
Επειδή η μανία είναι και μια δυσδιάγνωστη ασθένεια, σε ότι αφορά την αρχή των συμπτωμάτων, πρέπει άμεσα με την αντίληψή της να χορηγηθεί θεραπευτική αγωγή, τέτοια που να καταστέλλει την όλη κατάσταση, διότι αλλιώς είναι τρομερά δύσκολο -ακόμη και σε ένα κλειστό θεραπευτικό ίδρυμα- να έχει κανένας τα άμεσα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ισχύει, δηλαδή, το όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα.
Η όλη αναφορά γίνεται, διότι τον τελευταίο καιρό -και ιδιαίτερα στις περιόδους κρίσης, άρα, ανεβασμένου δείκτη στρες για όλα τα στρώματα του πληθυσμού- η εκδήλωση της μανίας είναι μια πολύ εύκολη υπόθεση και πολλές φορές οι ασθενείς είναι υπέρμετρα πολλοί για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά και άμεσα από τους ειδικούς γιατρούς.
Αυτό δείχνει για μια ακόμη φορά πόσο σπουδαία είναι η έγκαιρη παρατήρηση και η άμεση αγωγή.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.