Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ.
Ένα ιδιαίτερης προσοχής γεγονός είναι πως ο ανδρικός εγκέφαλος είναι βαρύτερος και ογκωδέστερος των θηλυκών. Παρόλα αυτά, η αναλογία του μετωπιαίου λοβού παραμένει αυστηρά στο 38% έναντι του υπολοίπου εγκεφάλου και στα δύο φύλα.
Μία άλλη ανθρωπολογική παρατήρηση είναι ότι ο μετωπιαίος λοβός αναπτύσσεται «εις βάρους» του βρεγματικού λοβού. Η λειτουργία του δεύτερου είναι διασυνδετική και απολύτως απαραίτητη για τη λειτουργία του μετωπιαίου λοβού. Δηλαδή, υπάρχει ανταγωνισμός και συνεργασία ταυτόχρονα.
Η ζυγαριά αυτή ισορροπεί τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια και οι ελαφρές μεταβολές της ακολουθούν το εξωτερικό περιβάλλον και είναι ενδείξεις προσαρμογής. Μίας προσαρμογής που ακολουθεί τους κανόνες τις μίμησης, της ανάγκης και της εκμάθησης.
Κάθε ουσιαστική απόκλιση από την ισορροπία αυτή δημιουργεί εγκεφαλικές δυσλειτουργίες, που το «οικοσύστημα» του εγκεφάλου δε μπορεί να αντιμετωπίσει. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη γένεση των παθολογικών εγκεφαλικών αντιδράσεων, που καταλήγουν σε άρρωστες καταστάσεις.
Μία από αυτές είναι ο καρκίνος. Είναι η περίπτωση που ο εγκέφαλος χάνει το ρυθμό αναπαραγωγής των κυττάρων και έτσι καταστρέφει τον οργανισμό του όλο.
Η φύση έχει βιορυθμούς ανάπτυξης του μετωπιαίου λοβού, αλλά, και των υπολοίπων τμημάτων του εγκεφάλου, ανάλογα με τους διάφορους περιβαλλοντολογικούς ερεθισμούς. Η φύση το κάνει αυτόματα με πείρα χρόνων και ακόμη ο άνθρωπος δεν έχει μάθει τον τρόπο χειρισμού που αυτή έχει.
Έτσι, «μεγάλο μέτωπο = ευφυΐα» είναι μία λάθος ερμηνεία.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.