Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ. ΚΙ ΟΜΩΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΥΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ.
Η σχέση φαιάς – λευκής ουσίας ανέρχεται στις κυρίες σε 1,35 και στους κυρίους σε 1,26. παρόλα αυτά, οι άνδρες εξακολουθούν και έχουν 9,3% περισσότερη φαιά και 14,7% περισσότερη λευκή ουσία.
Μία ουσιαστική ακόμα διαφορά είναι το μεσολόβιο, το κομμάτι – γέφυρα, που συνδέει τα δύο ημισφαίρια και αποτελείται αποκλειστικά από λευκή ουσία. Ποσοστιαία, η αναλογία αυτή είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες. Υπερτερούν, όμως, οι άνδρες στο σημείο αυτό σε όγκο. Γενικά, ο γυναικείος εγκέφαλος υπολείπεται του ανδρικού κατά 100cm3, όσο δηλαδή είναι δύο μπάλες του τένις.
Οι διαφορές αυτές είναι ουσιαστικές σε απόλυτη σύγκριση. Εάν, όμως, παρεμβληθεί ένας ακόμη παράγοντας μέτρησης, όπως π.χ. οι σωματικές διαστάσεις, η διαφορά σχέσεων μειώνεται αμέσως στα 2/3.
Μέχρι τώρα δεν έχει εντοπισθεί καμία περιοχή του εγκεφάλου που να «εργάζεται» διαφορετικά στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων προκύπτουν μόνο από στιγμιαίες λειτουργικές αντιδράσεις υποκειμένων – εγκεφαλικών σχηματισμών.
Τα συμπεράσματα είναι δύο:
1) πρέπει να ελέγχουν όλα αυτά πολλές φορές ακόμη προκειμένου να βρεθούν απαντήσεις, όπου να μπορεί κανείς να «πατήσει» επιστημονικά επάνω
2) στις έρευνες να συμπεριληφθεί η εξελικτική συμπεριφορά της γενετήσιας ορμής, λόγω της διαφοράς λειτουργίας στα δύο φύλα. Ίσως εκεί αποδειχθεί βιοχημικά κάτι που μέχρι τώρα το ξεχωρίζουμε εμπειρικά και ψυχαναλυτικά.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.