ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ.
Στο Βερμόντ των ΗΠΑ σε εντατικές έρευνες που έγιναν σε οικογένειες που είχαν μεταξύ τους αυτόχειρες ή άτομα που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν, πιστοποιήθηκε ένας πενταπλάσιος κίνδυνος αυτοκτονικότητας σε σχέση με υγιείς οικογένειες παρόμοιας δομής.
Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος κυρίως επικεντρώνεται στην επιτυχημένη από την αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας. Βρέθηκε, μάλιστα, ότι ο κίνδυνος είναι σαφώς μικρότερος για τα εξ υιοθεσίας μέλη των οικογενειών αυτών. Επίσης, υπέρ του βιολογικού παράγοντα ήταν και οι γενετικές καταγραφές που έγιναν σε διζυγώτες και μονοζυγώτες δίδυμους.
Η επιμήκυνση των ερευνών αυτών στη μοριακή γενετική έδειξε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν έντονη κληρονομικότητα και σε βιολογικό επίπεδο. Προέκυψε, δηλαδή, μία συσχέτιση και με την κληρονομικού τύπου δράση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
Επιβεβαιώνονται έτσι και οι παλιές ψυχιατρικές υποψίες για την έντονη κληρονομική επιβάρυνση της αυτοκτονικής τάσης, όπως κυρίως συμβαίνει στις μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές, τις παρορμητικές ιδέες, την κατάχρηση του αλκοόλ, την επιθετικότητα που συμβαδίζουν τακτικά μαζί της.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.