Η ΑΣΠΡΗ ΚΟΝΤΗ ΑΓΕΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ UBRE BLANCA ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΚΑΣΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ.
Το 1982 φωτογραφήθηκε πρώτη φορά ο Κάστρο με αυτή την λευκή αγελάδα, η οποία είχε τεράστια παραγωγή αναλογικά τότε κατά τις πρώτες μέρες του εμπάργκο. Έτσι, φαινόταν ότι δεν θα έχει πρόβλημα και μπορούσε κανείς να στηριχθεί για την παραγωγή γάλακτος επάνω της.
Δυστυχώς, τα πράγματα δεν επαληθεύτηκαν, ώσπου ένας παλιός σύντροφος του Κάστρο και επαγγελματίας αγρότης, ο Raul Antonio Hernandez (φωτο), είχε την ιδέα να δημιουργήσει γενετικά μια αγελάδα που να είναι πολύ πιο κοντή, με μεγαλύτερη απόδοση και πιο βολική σε ότι αφορά τον σταυλισμό και τη διατροφή.
Μετά από πολλές διασταυρώσεις φαίνεται ότι το κατάφερε και δημιούργησε μια γενιά, που την ονόμασε «καμπεσίνο» και είναι περίπου ένα μέτρο και δέκα εκατοστά ψηλή. Παρήγαγε δε 4 λίτρα γάλα την ημέρα.
Ο ίδιος θέλει με τις διασταυρώσεις, που συνεχίζει με ανάλογους ταύρους, να φτάσει το κοπάδι του να έχει το κάθε ζώο ένα ύψος περίπου 60 εκατοστά.
Όταν το πρωτοείδα αυτό στην Κούβα, που το παρουσίασε κάποιος νευρολόγος συνάδελφος το θεώρησα αδύνατο. Όντως, όμως, η δημιουργία παρόμοιου κοπαδιού φαίνεται ότι με την επιμονή και την αγροτική κτηνοτροφική γνώση υπερσκελίζει παρά πολλά επιστημονικά προβλήματα.
Έτσι, οι αγελάδες του Raul όλο και «κονταίνουν» παράγοντας και περισσότερο γάλα.
Δυστυχώς, ο ίδιος σε μια ηλικία 74 ετών δεν έχει τα περιθώρια για να αναπτύξει επιστημονικά αυτά τα γενετικά «ζώντα» πειράματα, τα οποία χρειάζονται οπωσδήποτε πολύ χρόνο.
Όπως και να έχει, όμως, είναι μια αρχή που μπορεί να γίνει παράδειγμα στις επόμενες γενιές. Δείχνει ότι οι άνθρωποι με απλές σκέψεις μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους, όπως στην περίπτωση εδώ με την γαλακτοπαραγωγή μέσω των «μίνι» αγελάδων.
Είναι μια αρχή που πραγματικά πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχει συμβεί και αξίζει να συζητηθεί.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.