ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΠΙΛΗΨΙΑ


Πολλές φορές παρατηρούμε παιδιά με νευροψυχιατρικά προβλήματα να παρουσιάζουν στερεοτυπίες και αυτισμούς. Στερεοτυπίες είναι τυπικά όμοιες, ξαφνικά παρουσιαζόμενες και επαναλαμβανόμενες, σχεδόν με την ίδια διάρκεια, πανομοιότυπες κινήσεις, κυρίως των άνω άκρων ή μέρους του κορμού, π.χ. το σταθερό χτύπημα του χεριού πάνω σε ένα αντικείμενο, η αρπαγή πραγμάτων με το ίδιο χέρι και το πέταγμά του, η τοποθέτησή τους στο στόμα, το «παίξιμο» με το ίδιο χέρι κουμπιών, το τσάκισμα του ρούχου, τα απότομα τινάγματα των μελών ή του κεφαλιού, η στροφή των ματιών προς μια μεριά.
Οι αυτοματισμοί έχουν και αυτοί τον στερεοτυπικό τους χαρακτήρα, αλλά, και άλλες λειτουργίες πέραν των κινητικών. Αυτές είναι δυσαρθρικές πανομοιότυπες κραυγές, νεολεξίες, φωνές, γέλια, κλάματα, συσπάσεις προσώπου με κλάματα, ή και όλα αυτά σε συνδυασμό με τον τύπο των στερεοτυπιών που αναφέρουμε παραπάνω.
Και στις δύο περιπτώσεις η ένταση και η διάρκεια ποικίλει ανάλογα με το υπάρχον πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι μια εγκεφαλική δυσλειτουργία επιληπτικού τύπου.
Αυτό σημαίνει ότι κάποια περιοχή του εγκεφάλου, κυρίως ο κροταφικός ή μετωπιαίος λοβός, εμφανίζει μια βιοηλεκτρική δραστηριότητα που δεν μπορεί να την ελέγξει. Το αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης ελέγχου είναι η εμφάνιση επιληπτικού τύπου κρίσεων με την κλινική μορφή στερεοτυπιών και αυτοματισμών.
Αρκετές φορές, μάλιστα, συνοδεύονται ή προηγούνται οι στερεοτυπίες με κλονικούς σπασμούς και απώλεια της συνείδησης. Τις περισσότερες φορές, όμως, παραμένουν κλινικά «σιωπηλές» και μόνον το εξασκημένο ειδικό μάτι μπορεί να τις εντοπίσει. Μια σίγουρη πιστοποίησή τους γίνεται σχεδόν πάντα με την ηλεκτροεγκεφαλογραφική καταγραφή.
Μάλιστα, όταν αυτή η καταγραφή είναι πολύωρη (κατά κανόνα 24ωρη), τότε η διαπίστωσή τους και ο τόπος προέλευσής του πιστοποιούνται απόλυτα. Η 24ωρη ηλεκτροεγκεφαλογραφική καταγραφή βοηθάει ακόμη και για τον κληρονομικό φαινότυπο.
Δηλαδή, αντιπαραβάλλοντας το εγκεφαλογράφημα αυτό με «δείγματα» εγκεφαλογραφήματος άλλων συσκευών μπορούμε να πιστοποιήσουμε την «γονιδιακή προέλευση».
Οι διαδικασίες αυτές είναι απαραίτητες για την κατάλληλη αγωγή, η οποία είναι κυρίως αντιεπιληπτική, με ουσιώδη επιτυχία. Εδώ, ισχύει το δόγμα «όσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα».

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.