ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ PLACEBO ΚΑΙ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ


Το φαινόμενο placebo είναι το αποτέλεσμα της χορήγησης εικονικών φαρμάκων σε ασθενείς. Δηλαδή, πρόκειται ουσιαστικά για ένα φαινόμενο αυθυποβολής και φαντασίας.
Είναι ένα φαινόμενο που πάντοτε συγκρίνονται τα αποτελέσματά του με αυτά της έρευνας πραγματικών φαρμάκων προκειμένου να χρησιμοποιήσει σαν σημείο αναφοράς για την αξιοπιστία τους.
Το φαινόμενο placebo το χρησιμοποιούν και οι σύγχρονοι νευροεπιστήμονες στο neuromarketing. Πρόκειται για μέτρηση του εθισμού σε πολυτελή φάρμακα και την ανάγκη χρησιμοποίησης τους. Ένας νευροεπιστήμονας από την Καλιφόρνια τον τελευταίο καιρό πιστοποίησε για μια ακόμη φορά την τρομακτική δύναμη που έχει πάνω στον άνθρωπο το placebo. Η δύναμη αυτή είναι τόσο ισχυρή ώστε τον βάζει και αγοράζει πράγματα που δεν χρειάζεται προκειμένου να ικανοποιήσει τον εθισμό του για αυτοεπιβεβαίωση.
Ο Ράνγκελ έκανε το κλασσικό πλέον για είδη πολυτελείας πείραμα και έβαλε το ίδιο κρασί σε δύο διαφορετικών ειδών μπουκάλια. Το ένα με ακριβές ετικέτες και το άλλο φθηνές. Το 80% των δοκιμαστών με σιγουριά βρήκε πολύ καλύτερο το κρασί με την ακριβότερη ετικέτα το οποίο βέβαια και αγόρασε. Το 10% των δοκιμαστών δήλωσε ότι ένοιωσε μεγάλη απογοήτευση όταν μάθανε μετά την αλήθεια και παραπονέθηκαν έντονα που τους χάλασαν «το όνειρο».

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.