ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ & ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ


Η σχιζοφρενική διαταραχή εμφανίζεται πάρα πολύ τακτικά και σαν διαταραχή της προσωπικότητας και σαν διαταραχή των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Έτσι, εύκολα μπορεί κάλλιστα ο κ. Τάδε, ενώ είναι τραπεζιτικός υπάλληλος, να αισθάνεται απόλυτα ενσυνείδητα ότι είναι και ο μέγας Ναπολέων, χωρίς αυτό να τον ξαφνιάζει ή να του φαίνεται περίεργο.
Το γεγονός ότι πολλοί σχιζοφρενείς προσπαθούν να τα κρύψουν αυτά, δεν έγκειται τόσο στα υπολείμματα μιας λογικής κριτικής που τυχόν ακόμη έχουν, όσο στον φόβο να μην διαφοροποιηθούν από τους υπόλοιπους ανθρώπους και να υποστούν κάποιες συνέπειες. Πολλές φορές τυχαίνει, όμως, να παρεμβάλλεται στα μεσοδιαστήματα κάποιο διάλλειμα κριτικής ικανότητας με αναλαμπές λογικής και δραστηριοποίηση της αυτοκριτικής. Εκεί ακριβώς οι ψυχοπαθείς του τύπου αυτού «λογοκρίνουν τον εαυτό τους» προσμετρούν το παραβατικό της πράξης τους και προβαίνουν σε πράξεις αυτοτιμωρίας. Αυτή η αυτοτιμωρία μπορεί ορισμένες φορές να φτάσει και στην αυτοκτονία. Τότε μιλάμε για αυτοκτονική τάση συνέπεια σχιζοφρενικής διαταραχής.
Το Χόλυγουντ κατά καιρούς έχει παρουσιάσει ταινίες με αυτό το θέμα που βρήκαν μεγάλη απήχηση στο κοινό και σπάσανε ταμεία. Ένας νέγρος ηθοποιός, ο Φρίμαν, έχει καθιερωθεί μάλιστα σαν ο καλύτερος σταρ τέτοιου είδους ταινιών και έχει τιμηθεί για αυτό. Βέβαια, τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην εγκληματολογία τα γεγονότα αυτά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του αστυνομικού μυστηρίου που περιέχουν και της ανάγκης της αστυνομικής διαλεύκανσης. Πρόκειται για δύο στοιχεία που δημιουργούν τρομερό σασπένς είτε σαν γραπτό κείμενο είτε σαν σενάριο ταινίας. Ένα τέτοιο γεγονός, ψυχιατρικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, είχαμε πριν λίγο καιρό στα Σκόπια.
Ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος δημοσιογράφος, ο Βλάντο Τάνεσκι, σκότωσε τέσσερις γυναίκες, τους φόνους των οποίων κάλυψε πλήρως το αστυνομικό ρεπορτάζ της εφημερίδας του με ιδιαίτερη παραστατικότητα και αριστουργηματική αφήγηση. Στην κυριολεξία κατά χιλιάδες οι αναγνώστες περίμεναν το επόμενο ρεπορτάζ μαζί με τις φωτογραφίες και τις επεξηγηματικές αφηγήσεις. Η αναστολή κάθε κριτικής οδήγησε τον Τάνεσκι στην γλαφυρή εξιστόρηση στοιχείων του φόνου που μπορούσε να ξέρει μόνο ο δολοφόνος.
Μοιραία αυτό οδήγησε στην σύλληψή του και φυλάκισή του. Στην φυλακή αποτελείωσε την ζωή του με δραματικό τρόπο προκαλώντας τον πνιγμό του, ενώ έβαλε το κεφάλι του σε έναν κουβά με νερό. Έδωσε, δηλαδή, ακόμα και στην αυτοκτονία του μια τελετουργική διάσταση που συνηθίζουν οι ψυχοπαθείς αυτού του χαρακτήρα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.