Σαν ορφανές χαρακτηρίζονται οι αρρώστιες που εμφανίζονται πολύ σπάνια ή διαγιγνώσκονται σπάνια. Έτσι, οι ορφανές αρρώστιες θεωρούνται από χαρακτήρα και συμπτωματολογία, φαρμακευτικά σχεδόν απροστάτευτες. Όπως είναι αναμενόμενο, στην εμπορευματοποιημένη σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μερικές χιλιάδες ανθρώπους να γίνει έρευνα σε βάθος για την αρρώστια και πολύ περισσότερο, να γίνουν έξοδα για την εύρεση φαρμάκων. Έτσι, αποκαλούνται ορφανές.
Βέβαια, πολλές φορές οι ορφανές αρρώστιες είναι πολυάριθμες, απλώς επειδή η συμπτωματολογία δεν είναι έντονη, παραμένουν στο σκοτάδι και στην άγνοια των γιατρών.
Μια τελευταία περίπτωση είναι το ελαστικό ψευδοξάνθωμα. Πρόκειται για μια διαταραχή του δέρματος, που οφείλεται σε κακή συγκέντρωση ιχνοστοιχείων (π.χ. κάλλιο, νάτριο) σε διάφορα σημεία του δέρματος και σε κάποια όργανα, όπως αγγεία και καρδιά, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εξελκώσεις και μελανά σημεία (βλέπε φωτό).
Τελικά, το ελαστικό ψευδοξάνθωμα δεν είναι τόσο σπάνιο, αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι μόνο στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 200.000 περιστατικά. Είναι κληρονομική και κυρίως προσβάλει τα θήλεα, ενώ δεν έχει ιδιαίτερες κλινικές παρενέργειες. Στη βιβλιογραφία συναντάται κυρίως με τα ονόματα των Gronblad – Strandberg, που το περιέγραψαν πρώτοι τη δεκαετία του ’30.
Οι σύγχρονες έρευνες κατέδειξαν ότι εμφανίζεται τακτικά και συνοδεύεται αρκετές φορές από νευρολογικές διαταραχές. Για το λόγο αυτό, όποτε έχουμε την εμφάνιση ψευδοξανθώματος με υπόνοια για κληρονομική επιβάρυνση, ιδιαίτερα σε κορίτσια, πρέπει να εξετάζεται ο ασθενής διεξοδικά.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.