Ο ΕΘΙΣΜΟΣ "ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ"


Ο εθισμός χαρακτηρίζεται από την μη ελεγχόμενη και επαναλαμβανόμενη ενασχόληση του ατόμου με μια ιδιαίτερα επιβαρυντική για το ίδιο δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα του κάθε είδους εθισμού είναι κατά κανόνα καταστροφικά και αυτοκαταστροφικά με κάθε είδους κλινικά συμπτώματα.
Ο εθισμός οδηγεί στην εξάρτηση γιατί αλλάζει τη συγκεκριμένη χημεία του εγκεφάλου αλλοιώνοντας τη λειτουργία του και προσαρμόζοντάς τον σε νέες ανεξέλεγκτες από αυτόν καταστάσεις.
Ο εθισμός δεν είναι μόνο η εξάρτηση από ουσίες, αλλά και από καταστάσεις. Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιες από αυτές, προκειμένου να δείξουμε τη διαφορετικότητά τους και τη σημασία τους, διότι κλινικά είναι το ίδιο, αν όχι και πιο επικίνδυνες από τον εθισμό των ουσιών.
Π.χ. μια εξάρτηση από το φαγητό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην εποχή μας χωρίς, όμως, να λαμβάνεται υπόψη ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με τον εθισμό αυτό κατακλύζονται από ενοχές και οδηγούνται σε ψυχιατρικά αδιέξοδα. Κύριο σύμπτωμα είναι η πρόκληση εμετού μετά το φαγητό. Μια ιστορία που σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο εξελίσσεται σε αληθινό μαρτύριο.
Εθισμοί, επίσης, που οδηγούν στην κοινωνική απομόνωση και απελπισία είναι οι παραλλαγές του τζόγου. Εδώ, το παιχνίδι της επιβεβαίωσης ή απόρριψης μέσω νίκης ή ήττας οδηγεί κατά κανόνα σε συναισθηματική άμβλυνση και πανικό.
Σαν ένα τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα εθισμού λόγω εγκεφαλικής δυσλειτουργίας είναι αυτό της παρορμητικής σεξουαλικής συμπεριφοράς. Ο εθισμός αυτός πολλές φορές οδηγεί σε παραβατικές καταστάσεις, που με τη σειρά τους επιδεινώνουν τη ζωή του εθισμένου και τον οδηγούν σε φαύλο κύκλο.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.