ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ


Σε 10 μέρες στην περιοχή της Ρηρανίας – Βεστφαλίας αυτοκτόνησαν πέντε φυλακισμένοι, εκ των οποίων ο ένας σώθηκε την τελευταία στιγμή. Οι έρευνες που ακολούθησαν αμέσως μετά την ακαριαία επέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η ταυτόχρονη αποστολή πολυάριθμων ψυχολόγων στις φυλακές, έφεραν στο φως άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Κατέδειξαν ότι το μοτίβο ήταν «τι νόημα έχει το να ζω και πρέπει να αυτοκτονήσω ή όχι;». Την θετική απάντηση στο ερώτημα αυτό την έδινε η φήμη μιας άλλης αυτοκτονίας στην φυλακή. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες οι αυτοκτονίες έγιναν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο και Κυριακή.
Οι ψυχολόγοι μετά από εκτενείς συνεντεύξεις και ψυχομετρικές εξετάσεις βρήκαν ότι η πληροφορία μιας αυτοκτονίας στον κλειστό χώρο της φυλακής είχε τη δύναμη ενός «μολυσματικού» διανοητικού ιού.
Ένας ιός – πληροφορία που πέρναγε ακαριαία στην σκέψη των υπολοίπων κρατούμενων και οδηγούσε τους επιρρεπείς και αμφιταλαντευόμενους με καταθλιπτική αυτοκτονικότητα έγκλειστους στην ίδια πράξη.
Τα αποτελέσματα ήταν τόσο χαρακτηριστικά που οι αρχές σκέφτονται να αποκρύπτουν τις πληροφορίες αυτές προκειμένου να σταματήσουν της «επιδημικές» αυτοκτονίες και παράλληλα, να αυξήσουν την ψυχοθεραπευτική αρωγή.
Έρευνες στο Χάρβαντ της Βοστώνης με τη βοήθεια υπολογιστών έδειξαν ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να έχει παρόμοια έκταση και σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες, όπου η πληροφόρηση μέσω των μαζικών μέσων είναι και πιο γρήγορη.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.