ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ TOURETTE


Όταν ένα παιδάκι νηπιακής ή προνηπιακής ηλικίας εμφανίζει ξαφνικά ακούσια κινητικά ή φωνητικά τικ, πρέπει να γίνεται άμεση σκέψη για το σύνδρομο Tourette. Τα κινητικά και φωνητικά αυτά τικ είναι ακούσια, χρόνια σταθερά επαναλαμβανόμενα και η έντασή τους χαρακτηρίζεται από την ψυχική κατάσταση του παιδιού τη στιγμή της εμφάνισής τους.
Μπορεί να είναι σταθερά επαναλαμβανόμενες κραυγές, συσπάσεις προσώπου, στριφογύρισμα μαλλιών, τράβηγμα τριχών, χτύπημα χεριών, στροφή κορμού ή βλέμματος, τέντωμα δαχτύλων, δάγκωμα νυχιών ή και συνδυασμός κάποιων από αυτά. Κατά κανόνα υπάρχει ταυτόχρονη εμφάνιση ψυχαναγκαστικών (σταθερή πανομοιότυπη επανάληψη) και υπερκινητικών τάσεων.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου Tourette είναι μόνιμα, αρκετές φορές, όμως, εμφανίζουν βελτίωση με την πάροδο του χρόνου και τη διαφοροποίηση των εξωτερικών συνθηκών. Η πάροδος του χρόνου, όμως, μπορεί να φέρει και ένταση των συμπτωμάτων αν αυξηθεί το περιβαλλοντικό στρες.
Η εμφάνιση του συνδρόμου είναι μεταξύ 3-6% στα παιδιά και θεωρείται σαν πιθανή αιτία μια λοίμωξη, κυρίως από στρεπτόκοκκο, σε άτομα με γενετική προδιάθεση.
Στο σύνδρομο Tourette πιστοποιείται ταχτικά εμφάνιση εγκεφαλικών δυσλειτουργιών που εντοπίζονται με την υπολογιστική – μαγνητική τομογραφία και νευροφυσιολογικά (εγκεφαλογράφημα).
Για αυτό, όταν το παιδί παρουσιάζει το σύνδρομο Tourette, επείγει η έγκαιρη νευρολογική διαγνωστική διαδικασία.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.