Ενώ οι περιπτώσεις στην παιδική ηλικία παρουσιάζουν συμπτώματα που κάνουν την διάγνωση του μια γρήγορη και εύκολη υπόθεση, στην τρίτη ηλικία η διαδικασία της διάγνωσης είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Ο λόγος πού δυσκολεύει η διάγνωση του υδροκέφαλου στην τρίτη ηλικία είναι ότι τα συμπτώματα που εμφανίζει αναπτύσσονται πολύ αργά και οδηγούν την υπόνοια σε άλλες πολύ πιο συνήθεις για την ηλικία αυτή παθήσεις.
Τα κύρια συμπτώματα του υδροκεφάλου των ηλικιωμένων είναι διαταραχές της ούρησης, της βάδισης και απώλεια μνήμης, προβλήματα που κατά κύριο λόγο βρίσκει κανείς στο Πάρκινσον, στο Αλτσχάιμερ, στην υπέρταση, στην κατάχρηση φαρμάκων, αλκοόλ και ουσιών. Μάλιστα, αν κανείς είναι και άτυχος πολύ, μπορεί να έχει μια από τις αρρώστιες αυτές και δευτερογενώς, υδροκέφαλο.
Ο κανόνας στις περιπτώσεις είναι μια Οδύσσεια των πασχόντων. Μια ατελείωτη σειρά επισκέψεων σε παθολόγους, ορθοπεδικούς, ωτορινολαρυγγολόγους, ουρολόγους, ψυχιάτρους, νευρολόγους και ό,τι άλλο προκύψει. Χορηγούνται, βέβαια, ατελείωτες αναποτελεσματικές αγωγές και ο ασθενής σε ένα διάστημα πέντε με 10 ετών χειροτερεύει επικίνδυνα και κυρίως, αποκτά μόνιμες βλάβες από τα συμπτώματα.
Το πρώτο θετικό βήμα στην αντιμετώπιση αυτή είναι η εξέταση της μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου. Μια εξέταση ακριβή μεν, αλλά, που έχει γίνει ρουτίνα στις μέρες μας. Οι γιατροί που δεν έχουν εμπειρία με τον υδροκέφαλο, λόγω του κόστους, έχουν αναστολές να την απαιτήσουν, διότι θεωρούν το έξοδο περιττό. Όταν, λοιπόν, κάποια στιγμή γίνει, φαίνεται στην εξέταση αυτή μια σαφής διάταση όλων των κοιλοτήτων (δεξαμενές – κοιλία) και χώρων του εγκεφάλου που κυκλοφορεί το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι αυτό που περιβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό) από μέσα και έξω, έτσι που να το προστατεύει από κραδασμούς, ερεθισμούς και λοιμώξεις.
Στον υδροκέφαλο, λοιπόν, το υγρό αυτό δεν παροχετεύεται καλά, λιμνάζει στους χώρους που αναφέραμε πιο πάνω, τους διατείνει έτσι, που αυτοί διογκωμένοι να αρχίζουν να πιέζουν τον εγκέφαλο (Εικόνα). Η χρόνια αυτή πίεση προκαλεί και τα συμπτώματα της ακράτειας, τις διαταραχές της βάδισης και της μνήμης.
Η έγκαιρη διάγνωση του υδροκέφαλου της τρίτης ηλικίας είναι το άλφα και το ωμέγα για την θεραπεία, που είναι φαρμακευτική και χειρουργική.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.