Πλέον, σε εκατοντάδες ανέρχονται οι βιοτεχνολογικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες μέσω ίντερνετ για κάθε γονιδιακή ή άλλη πιθανή ανάλυση. Προσφέρουν λύσεις και απαντήσεις για κάθε πρόβλημα και για κάθε ερώτηση. Αρχίζουν από το αν το παιδί που θα γεννηθεί θα αποκτήσει αλτσχάιμερ, ποιος είναι ο πατέρας ή η μητέρα, ποιοι είναι οι πιθανοί συγγενείς, η καταγωγή, η εθνικότητα, η πιθανή αρρώστια που έρχεται, ή αν έγινε το έγκλημα και πότε.
Το κοινό που έχει ενδιαφέρον αν λάβει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα προστρέχει σε αυτές τις υπηρεσίες, που έχουν θεοποιηθεί από τη διαφήμιση και τον κινηματογράφο, αγνοώντας, βέβαια, κατά πόσο η παροχή αυτή που προσφέρουν είναι αξιόπιστη ή όχι. Ακόμη και δικονομικά, όπου τα θέματα αυτά είναι πολύ οξύτερα, άρχισαν πλέον να μην αξιοποιούνται σε δίκες, όταν πραγματογνώμονες, κυρίως από τις ΗΠΑ, χώρα που πρωταγωνίστησε στην έρευνα αυτή, βρίσκουν αντιφάσεις επιστημονικού περιεχομένου, που ακυρώνουν κάθε προσπάθεια να εμφανιστούν γονιδιακές αναλύσεις και εκτιμήσεις σαν τεκμήρια στα δικαστήρια.
Τον Ιανουάριο δημοσιεύθηκε από την Επιτροπή Ανθρώπινης Γενετικής της Βρετανίας (HGC) ότι η χρωμοσωμιακή ανάλυση και επεξεργασία των γονιδίων στα βιοτεχνολογικά εργαστήρια δεν είναι σε καμία περίπτωση πλήρης και ούτε αποτελεί ντοκουμέντο επιστημονικής βάσης. Πρόκειται, βέβαια, για μια ουσιαστική υπόθεση εργασίας, αλλά, τα διάφορα προτεινόμενα τεστ δεν είναι σε θέση να εξετάσουν όλους τους γενετικούς παράγοντες των γονιδίων, διότι στην πλειοψηφία αυτών είναι άγνωστοι. Πρέπει να ληφθεί υπόψη πάρα πολύ σοβαρά η απόφαση αυτή και να είναι στη σκέψη καθενός, που έχει τέτοιου είδους απορίες ή θέλει να ασχοληθεί με κάτι παρόμοιο, ότι η λεγόμενη πιστοποίηση και αξιοπιστία των τεστ αυτών είναι πάντα αμφισβητήσιμη. Για παράδειγμα υπάρχουν περιπτώσεις με διάφορα βαριά εκφυλιστικά νοσήματα που τα τεστ αυτά θεωρούνται ως τεκμηριωμένα μόλις με την πιστοποίηση του 0,2 ή 0,5 των υπόπτων παραγόντων. Άρα, όπου ακούμε για θετικό τέτοιο τεστ, είναι απόλυτη ανάγκη η επανάληψή του σε άλλο εργαστήριο με όλες τις επιστημονικές προϋποθέσεις για μια δεύτερη πιστοποίηση.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.