ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΗ

ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ;
Σίγουρα η θέληση είναι κινητήριος δύναμη πολλών πραγμάτων στην ζωή ενός ανθρώπου. Αλλά με σιγουριά δεν παίζει κανένα ρόλο στην εξέλιξη, διακοπή ή ένταση της σχιζοφρενικής ασθένειας. Στους ασθενείς με σχιζοφρένεια ανήκουν και οι ομάδες ανθρώπων υψηλής θέλησης και επιμονής.
Ακόμα και για αυτούς με την τόσο ισχυρή θέληση και τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση ανθρώπους δεν καθίστανται δυνατόν να διακόψουν την εξέλιξη της νόσου. Αυτό δεν είναι ένα σημάδι αδυναμίας του χαρακτήρα ή έλλειψη πειθαρχίας. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η συμβολή αυτών των συναισθημάτων προκειμένου να έχουνε μια επιρροή στην εξέλιξη της νόσου. Η σχιζοφρενική συμπτωματολογία πρέπει να παρομοιαστεί με αυτή την συμπτωματολογία των κρίσεων της υψηλής πίεσης και του διαβήτη.
Όπως στις δύο τελευταίες αρρώστιες δεν παίζει κανένα ρόλο η θέληση και απλώς και μόνο η σωστή αγωγή την κατάλληλη στιγμή ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την σχιζοφρένεια. Όπως στον διαβήτη ή στο σάκχαρο η ακατάλληλη και μη προσαρμοσμένη χρονικά σωστά θεραπεία οδηγεί στο κώμα, το ίδιο και η σχιζοφρένεια οδηγεί στο παραλήρημα.
Όσο περισσότερο οι ασθενείς μένουν μακριά από την ιατρική φροντίδα προσπαθώντας χωρίς την βοήθεια του γιατρού και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιατρικές οδηγίες να χειραγωγήσουν την μία ή την άλλη κατάσταση, απλώς αυτό που καταφέρνουν είναι να περιπλέκουν την όλη διαδικασία και να κάνουν την θεραπεία της ασθένειας πιο δύσκολη.
Γενικά η θέληση δεν έχει καμία «θέση» με τα ανεβοκατεβάσματα της συμπτωματολογίας της σχιζοφρενικής ψύχωσης. Εδώ πέρα τον αποκλειστικό ρόλο έχει η έρευνα της ψυχοπαθολογίας της νόσου και η κατάλληλη θεραπεία.

2 Comments:

  1. Γιαλιαδάκης Κωστής σχολίασε...
    Καλημέρα σας
    Προ 5 μηνών μια φίλη μου ξύπνησε μια μέρα με πονοκέφαλο και ζαλάδες.Τα συμπτώματα συνεχίστηκαν για 5 μέρες μαζί με ιλίγγους.Επειδή δεν μπορούσε να σταθεί όρθια τελικά εισήχθη στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.Εκεί έπειτα από μια εβδομάδα νοσηλεία δεν μπορούσαν να διαγνώσουν τα αίτια της κατάστασης.Συνέχισαν με συμπτωματική θεραπεία.Η κατάσταση της κοπέλλας ήταν τραγική.Φαινόταν σαν να είχε υποστεί εγκεφαλικό.Δεν μιλούσε καθαρά , δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της, δεν μπορούσε να τραφεί μόνη της.Μετά από ένα μήνα νοσηλείας κατά την διαρκεια της οποίας δοκίμασαν πολλά αντιοβιοτικά και μετά από τα αποτελέσματα εξετάσεων , οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι έπασχε από έρπη στην παρεγκεφαλίτιδα .Αφού της χορήγησαν τα κατάλληλα φάρμακα την έστειλαν σπίτι της λέγοντας ότι με την θεραπεία θα φύγει σιγά σιγά μια μέρα ξαφνικά όπως ήρθε.Έκτοτε νοσηλέυτηκε άλλες δύο φορές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου , της άλλαξαν θεραπεία και της συνέστησαν φυσιοθεραπείες.Μετά από 5 πια μήνες έχει βελτιωθεί λίγο η κατάσταση.Μπορείς να καταλάβεις τι σου λέει,περπατάει υποβασταζόμενη ,τα μάτια τις έχουν ανοίξει.Όλοι είμασταν αισιόδοξοι.Πρίν μια εβδομάδα νοσηλεύτηκε ξανά για το τρίτο μέρος λέει της θεραπείας της.Μετά που βγήκε και την ξαναείδα απογοητεύτηκα.Καμία βελτίωση.Και η ίδια φαίνεται απογοητευμένη.Επείδη το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου φημίζεται για το ότι χρεισιμοποιούνται οι ασθενοίς για να μαθαίνουν οι νεόι γιατροί (που θα μάθουν θα μου πείς) θα ήθελα να ξέρω άν υπάρχει παρόμοια περίπτωση υπόψη σας , αν ιάθηκε και πως.Η ασθενής έχει 2 παιδιά και είναι 43 περίπου ετών.
    Καταλαβαίνετε ότι η οικογένεια της έχει περιέλεθει σε πολύ δυσάρεστη κατάσταση τόσο ψυχολογικά
    όσο και οικονομικά.
    Παρακαλώ για την βοήθεια σας.
    Γιαλιαδάκης Κωστής
    Τηλ.6972310981
    Υ.Γ Σας γράφω χωρίς την συναίνεση των συγγενών της από ενδιαφέρον και μόνο
    okuperro σχολίασε...
    ΕΠΕΡΝΑ ΝΕΥΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ 7 ΜΗΝΕΣ. ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΑ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑ. ΑΣΕ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΕΚΟΨΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΑΧΑΙΡΙ. ΕΛΕΓΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ "ΔΥΝΑΜΗ" ΚΑΙ "ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ". ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΕΙΧΑΝ ΦΥΓΕΙ ΤΟΣΟ Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ.

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.