ΟΙ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ

ΟΙ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΞΕΓΕΛΑΕΙ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ
Στις παραισθήσεις πρόκειται για βιώματα αισθητηρίων οργάνων χωρίς να έχει προηγηθεί ο ανάλογος περιβαλλοντολογικός ερεθισμός. Κατά κύριο λόγο το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα παραισθήσεων είναι οι ακουστικές παραισθήσεις και λιγότερο τακτικά οι οσφρητικές παραισθήσεις και οι παραισθήσεις του σώματος. Ακόμα πιο σπάνια είναι οι οπτικές παραισθήσεις.
Σε ότι αφορά τις ακουστικές παραισθήσεις οι ασθενείς ακούν μία ή περισσότερες φωνές να τους μιλούν.
Πολλές φορές μπορούν οι ασθενείς να ανοίγουνε και διάλογο με τις φωνές που ακούνε ή απλώς να ακούνε τα σχόλιά τους ή τις εντολές τους.
Στην τελευταία περίπτωση μιλάμε για τις λεγόμενες φωνές της προστακτικής οι οποίες είναι για τον ασθενή ιδιαίτερα επικίνδυνες. Κάτω από την επήρεια αυτών των φωνών κατά κύριο λόγο μπορεί να προκαλέσει ο ίδιος μεγάλες βλάβες στον οργανισμό του π.χ. να ριχτεί στο ποτάμι ή να πέσει από το μπαλκόνι ή εάν οι φωνές είναι ακόμη πιο ισχυρές και χωρίς ανάλογη θεραπεία να επιτεθεί σε τρίτους. Για αυτόν τον λόγο στην περίπτωση που αντιλαμβανόμαστε ένας ασθενής να έχει κατηγορηματικού τύπου ακουστικές παραισθήσεις πρέπει χωρίς καθυστέρηση να οδηγείται στην κλινική για να προστατεύσουμε και τον ίδιο και τους γύρω.
Άλλες περιπτώσεις παραισθήσεων που μπορούν να προκαλέσουνε ιδιαίτερες βλάβες στον ίδιο ασθενή είναι οι σωματικές παραισθήσεις. Εκεί που έχει την εντύπωση ότι το κεφάλι του διπλώνεται ή ότι του λείπουνε μέλη ή ότι πρέπει να κόψει μέλη από το σώμα του. Πολλές φορές αισθάνεται κάψιμο σε ότι αφορά τα εντόσθιά του, έκρηξη στην καρδιά του και όλες αυτού του είδους οι παραισθήσεις είναι ιδιαίτερα έντονες και προκαλούν τρομακτικό φόβο στους ασθενείς. Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία πρέπει να είναι μεγάλη, άμεση και σε πολύ μεγάλες δόσεις φαρμάκων γιατί πρέπει να αποκατασταθεί οπωσδήποτε ο ασθενής έτσι που να γίνει δυνατή η επικοινωνία μαζί του.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.