ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΑΝ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ
Στο σχήμα 1 φαίνεται μια ίδια εικόνα σε δύο διαφορετικές ερμηνείες. Στο σημείο Α είναι όπως την βλέπει ο υγιής και στο σημείο Β όπως την αντιλαμβάνεται ο σχιζοφρενής ασθενής.
Στην εικόνα Α αποτυπώνεται μια συνηθισμένη κατάσταση της καθημερινότητας με ένα αυτοκίνητο με γεμάτο πόρτ-μπαγκάζ παρκαρισμένο μπροστά από ένα αστικό σπίτι.
Στην εικόνα Β το ίδιο σκηνικό αποτυπωμένο όμως με τρόπο όπως το αντιλαμβάνεται ένας σχιζοφρενής ασθενής.
Την αντέννα της τηλεόρασης στην κορυφή του σπιτιού την αντιλαμβάνεται σαν αντέννα ραντάρ, την αντέννα του αυτοκινήτου σαν αντέννα εκπομπής, το κιβώτιο στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου έχει την αίσθηση ότι βλέπει ένα φέρετρο, και τον καπνό που βγαίνει από την καμινάδα πιθανόν να έχει την αίσθηση ότι πρόκειται για την αποτέφρωση κάποιου νεκρού.
Το κουτί που φαίνεται στο παράθυρο ο ίδιος το αντιλαμβάνεται σαν μια κάμερα παρακολούθησης. Πρέπει βέβαια να ειπωθεί ότι η ερμηνεία αυτή είναι τελείως αυθαίρετη αλλά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όταν αναφέρεται στην παρανοϊκή επεξεργασία της σκέψης ενός ασθενούς με σχιζοφρένεια.
Κατά κανόνα στην αρχή της ασθένειας αντιλαμβάνονται οι ασθενείς αυτή την ένταση ανάμεσα στις δύο πραγματικότητες που ζουν και αυτό τους κάνει να αισθάνονται ανήσυχα αμήχανα και να ζητάνε βοήθεια.
Τους πέφτει πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουν τι είναι πραγματικό και τι δεν είναι.
Όταν εγκατασταθεί η ψύχωση πλήρως τότε κυριαρχούνται οι ασθενείς από τις παρανοϊκές ιδέες και δεν μπορούν να κάνουν καμία διαφοροποίηση πλέον. Πιστεύουν ακράδαντα το μείγμα το οποίο φαντάζονται και αυτό το περιγράφουν οι γιατροί σαν την απόλυτα παρανοϊκή αντίληψη. Είναι ακριβώς το σημείο που η ψύχωση βρίσκεται στην κορύφωσή της.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.