ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

ΟΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ ΜΕ «ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ «PLUS».
Εμφανίζονται στους ασθενείς με την πλήρη αδυναμία συγκέντρωσης, έντονη αφηρημάδα και πολλές φορές ακατανόητη έκφραση λόγου.
Βαριές μορφές παρουσιάζονται και σαν διακοπή του ειρμού του λόγου, με πλήρη αδυναμία της συνέχισης του.
Είναι σαν να χάνουν οι ασθενείς το «μονοπάτι» των σκέψεων και να αδυνατούν να ακολουθήσουνε την έκφραση των ιδεών τους.
Πολλές φορές σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε και «νεολογισμούς».
Δηλαδή πρόκειται για εκφράσεις και σχηματίζουνε νέες λέξεις κυρίως αφηρημένου χαρακτήρα που μόνο αυτοί καταλαβαίνουν. Είναι σε πλήρη αδυναμία να καταλάβουν μεταφορές, παροιμίες ή συνδυαστική σκέψη π.χ. στην παροιμία, «εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν» απαντά ο ασθενής, «ναι, ξέρω τι είναι βάρκα».
Στις διαταραχές της σκέψης στην σχιζοφρένεια, ανήκουν επίσης και οι «χαλαρές διασυνδέσεις». Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς πιάνονται από μια λέξη χωρίς να λαμβάνουνε υπόψη τους το νόημα και συνεχίζουν με την δική τους σειρά ιδεών π.χ. αν στην ροή του λόγου αυτός αναφέρει, «έχασε τα αυγά και τα πασχάλια» απαντά ο ασθενής «ναι, ναι, είχα ένα αυγό».
Μέσα στις διαταραχές της σκέψης στην σχιζοφρένεια ανήκει επίσης και ο «εσωτερικός δρόμος σκέψης». Κατά τον οποίο ο ασθενής ασχολείται με την δική του γραμμή σκέψεων η οποία δεν έχει καθόλου αναφορά στο περιβάλλον, ούτε σε αυτά που λέγονται, ούτε σε αυτά που ακούγονται και είναι απόλυτα «αφηρημένος».
Η διερεύνηση των διαταραχών της σκέψης είναι πολύ περίπλοκη δουλειά και απαιτεί γνώση και χρόνια εμπειρία. Μια αρωγή στην προσπάθεια της τοποθέτησης της διάγνωσης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το εγκεφαλογράφημα το οποίο σε 24ωρη καταγραφή δείχνει τυπικές αλλοιώσεις των μετωπιαίων λοβών και εν μέρει των βρεγματικών σε πάρα πολλούς ασθενείς. Αυτό είναι μια επικουρική βοήθεια, ποτέ όμως καταλύτης για την τελεσίδικη διάγνωση.
Αυτή προέρχεται από την πείρα και μόνο του διαγνώστη γιατρού.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.