ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΑΔΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΕΚΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ
Παρόλες τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται σε κύκλους νευρολόγων, ψυχιάτρων, βιοχημικών προκειμένου να δοθεί μια σαφής εικόνα, τι φταίει για την σχιζοφρένεια μέχρι στιγμής δεν μπόρεσε να βρεθεί κάποια αιτία που να ανταποκρίνεται πλήρως στο ερώτημα αυτό.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ερευνών συγκλίνει στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μια και μοναδική αιτία παρά πρόκειται για μια πολυπαραγοντική διαδικασία με πολυάριθμες επιρροές, που οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου.
Από την μια πλευρά γενετικοί (κληρονομικοί) παράγοντες παίζουνε στους περισσότερους ασθενείς έναν αρκετά μεγάλο ρόλο αλλά όχι βέβαια και τον μοναδικό.
Όπως επίσης ουσιαστικό ρόλο διαδραματίζουν και οι σωματικές αιτίες οι οποίες σε συνδυασμό με τους γενετικούς παράγοντες προχωράνε στην εκδήλωση της νόσου της σχιζοφρένειας.
Οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες όπως η επίδραση του οικογενειακού, εργασιακού και φιλικού περιβάλλοντος παίζει βέβαια ένα ρόλο και λαμβάνει ουσιαστική θέση στην ανάπτυξη και παρουσία της νόσου.
Στις δεκαετίες του 50 και 60 αυτοί οι εξωγενείς παράγοντες έπαιξαν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στις σκέψεις των νευρολόγων – ψυχιάτρων και διερευνήθηκαν για την πιθανότητα που έχουν να αποτελούν μεγάλη παθογνωμονική βάση για την περίπτωση των ψυχώσεων και ιδιαίτερα της σχιζοφρένειας.
Σήμερα πλέον γνωρίζει κανείς ότι αυτοί οι εξωγενείς παράγοντες δεν παίζουνε μεγάλο ρόλο τόσο για την εμφάνιση της νόσου όσο για την εξέλιξη της και την κατοπινή της πορεία.
Συνεπώς σε ότι αφορά ψυχώσεις η διάγνωση παραμένει ακόμη ένα μεγάλο ερωτηματικό προς διερεύνηση.

1 Comment:

  1. okuperro σχολίασε...
    ΠΑΛΙ ΔΙΑΔΙΔΕΙΣ ΜΥΘΟΥΣ ΔΟΚΤΟΡΑ. ΕΓΩ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΝ ΕΠΑΘΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΑΣΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ ΝΑ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΟΙ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ? ΝΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΕΛΟΙ ΕΚ ΓΕΝΝΕΤΗΣ... ΤΙΝΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ?
    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΠΟΛΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ ΕΙΤΕ ΑΤΥΧΟΙ Η ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ? Η ΑΠΛΑ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ-ΤΙ ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΗ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΑΘΩΩΝ (ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ) ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΠΛΕΥΡΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΥΣΗΣ?
    ΔΕ ΒΟΗΘΑΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ. ΚΡΙΜΑ ΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΑΣ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ. ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΒΡΗΤΕ ΜΕ ΤΟ ΨΑΧΝΕΤΕ ΨΥΛΛΟΥΣ ΣΤΑ ΑΧΥΡΑ...

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.