ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΒΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΨΥΧΩΣΗΣ
Και στις δύο περιπτώσεις ξαφνικά οι ασθενείς ως δια μαγείας διακατέχονται από την πεποίθηση ότι κάτι πάρα πολύ σπουδαίο είναι εν κινήσει.
Αυτό το σπουδαίο είναι τρομακτικό σε δύναμη και διακατέχει τα γεγονότα, οι ίδιοι δε αισθάνονται μέσα σε αυτό το γεγονός, πράγμα που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι άνθρωποι του περιβάλλοντος τους.
Αναπτύσσεται ραγδαία μια «συνωμοτική» διάθεση που φαίνεται αμέσως και στην σύσπαση του προσώπου τους και κάθε γεγονός ασήμαντο κατά κύριο λόγο που συμβαίνει εκείνη την στιγμή όπως είναι το κορνάρισμα ενός αυτοκινήτου ή το γλίστρημα κάποιου πεζού η φωνή κάποιου παιδιού λαμβάνεται ως απόδειξη της καχυποψίας για κάθε είδους συνομωσία που τους διακατέχει.
Αυτή η χωρίς λόγο καχυποψία κλιμακωτά ανεβάζει τον φόβο τους και τον θυμό τους για τους ανθρώπους και τα πράγματα γύρω από το περιβάλλον τους.
Όταν βρίσκονται σε αυτό το σημείο πλέον οι ασθενείς χάνουν κάθε ενδιαφέρον ή κάθε ανάγκη προκειμένου να έχουνε μια απόδειξη για το αληθινό των καχυποψιών τους και έχουνε μια a priori πεποίθηση για τα όσα πιστεύουν και αυτά που τους διακατέχουν. Κατά κανόνα οι ασθενείς που βρίσκονται σε τέτοια παρανοειδή κατάσταση τόσο η διάθεσή τους όσο και τα βιώματα αυτά, τους οδηγούν σε απόγνωση, μεγάλο φόβο, αμηχανία και συναισθηματική αστάθεια.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που παρανοειδής ιδέες σχετιζόμενες με επάγγελμα ή με μια μεγάλη θέση, ενός στρατηγού η ναυάρχου μπορούνε να προκαλέσουν ένα εσωτερικό αίσθημα ευφορίας ή ανακούφισης. Όπως και να έχει το θέμα, τα δύο ακραία αυτά σημεία των παρανοειδών βιωμάτων και διάθεσης πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα υπόψη σε κάθε εξέταση. Ακόμη, είναι σπουδαιότερο να γίνεται όσο πιο γρήγορα προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.