ΜΕΤΑΞΥ «ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ» ΚΑΙ «ΔΕΝ ΘΕΛΩ»

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΑΝΤΙΦΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΕΣ ΨΥΧΩΣΕΙΣ.
Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ «ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ» ΚΑΙ «ΔΕΝ ΘΕΛΩ» ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΚΛΙΝΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ.
Το «δεν μπορώ» και «δεν θέλω» είναι πάντοτε ένα δύσκολο διαφοροδιαγνωστικό κριτήριο σε ασθενείς με σχιζοφρένεια.
Πρόκειται για την παλιά διαγνωστική ερώτηση που τόσο ωραία χαρακτηρίζεται στα Αγγλικά με τους όρους Mad or Back.
Εκφράζει μια κατάσταση που πάρα πολύ τακτικά εμφανίζεται σε ασθενείς με σχιζοφρένεια οι οποίοι ισχυρίζονται ότι νοιώθουν αδύναμοι χωρίς ιδιαίτερη ενέργεια να κάνουνε οτιδήποτε, να συγκεντρωθούν και είναι κυριολεκτικά «διαλυμένοι» και αδυνατούν να φέρουν οποιαδήποτε δραστηριότητα σε πέρας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γιατρός πάντοτε έχει μια μεγάλη αμφιβολία για το τι πρέπει να κάνει και πως πρέπει να χειριστεί αυτό το θέμα.
Κατά κανόνα εδώ πέρα πρέπει να ισχύει σε ότι αφορά αυτούς τους ασθενείς το παλιό αξίωμα ότι ξεκινάμε από την χειρότερη περίπτωση και θεωρούμε ότι «δεν μπορούν» να εκτελέσουν τις ανάγκες της καθημερινότητας.
Και πράγματι όπως έχουν αποδείξει πάρα πολλές εργασίες και χρόνιες εμπειρικές παρατηρήσεις όντως οι ασθενείς αυτοί πιθανόν και λόγω της ποσότητας των ψυχοφάρμακων που λαμβάνουν και της ιδιαζούσης συμπεριφοράς που έχουν απέναντι του περιβάλλοντος και του περιβάλλοντος προς αυτούς δημιουργείται με τον καιρό μια κλινική κατάσταση της αδυναμίας.
Και πρέπει εδώ πέρα να λαμβάνεται αυτό υπόψη και κατά κύριο λόγο να μην πιέζονται αυτοί οι ασθενείς σε καμία περίπτωση γιατί βρισκόμενοι ήδη σε ένα περιβάλλον καταπιεστικό, ντροπής, αναγκών και φόβου μια επιπλέον πίεση θα οδηγήσει σε έξαρση της αρρώστιας.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.