Η ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΩΣ ΤΩΝ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΡΑΨΙΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΕΞΙΑ.
Παρόλα αυτά χρόνιες δεισιδαιμονίες σε όλους τους λαούς επικράτησε να είναι το αριστερό το «κακό» χέρι και το δεξί το καλό.
Μάλιστα ορισμένοι λαοί έχουνε προχωρήσει πολύ περισσότερο από εμάς και φτάνουνε σε σημείο να δίνουνε και την λέξη δεξιός όπως είναι στο «δίκαιο» ή στο «όμορφος» ή ακόμη το αριστερός να αποτελεί βρισιά ή ενδεικτικό μιας δυσάρεστης και άρρωστης κατάστασης όπως η λέξη «σινίστρα» που είναι και η σύγχρονη ιταλική.
Σε αρκετές χώρες μάλιστα επικρατεί ο χαρακτηρισμός σαν παροιμία αυτός που έχει δύο αριστερά χέρια δηλαδή δεν είναι ικανός να κάνει τίποτα ή αν κάνει κάτι το κάνει στραβά. Οι Σκωτσέζοι εκφράζουν μάλιστα την αριστεροχειρία σαν κάτι καθυστερημένο, αλλόκοτο, περίεργο και κοινωνικά απροσάρμοστο.
Βέβαια και σε άλλες κουλτούρες όπως είναι η κινέζικη, η ινδική, η ταϋλανδέζικη δεν είναι λιγότερες οι προκαταλήψεις σε ότι αφορά την αριστεροχειρία και μάλιστα τα τελευταία χρόνια με την πολιτική επικράτηση του ενός ή άλλου συστήματος για τα λεγόμενα δεξιά κοινωνικά συστήματα η αριστεροχειρία ήταν και πρόφαση τιμωρίας.
Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις των παιδιών που, γνήσιοι αριστερόχειρες, έπρεπε να αλλάξουνε χέρι στο σχολείο προκειμένου να γίνουνε δεκτοί στο μάθημα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.