Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΓΛΟΥΤΑΜΙΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ

ΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΓΛΟΥΤΑΜΙΝΙΚΟ ΟΞΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ.
Κυρίως η συμβολή του γλουταμινικού οξέως είναι σαν κλειδί στην μοριακή ανάπτυξη του κυτταρικού μεταβολισμού και ιδιαίτερα του εγκεφαλικού.
Το γλουταμινικό οξύ είναι ένας νευροδιαβιβαστής για το κυρίως κεντρικό νευρικό σύστημα το οποίο βρίσκεται μαζεμένο μεταξύ των συνάψεων.
Όταν δοθούν νευρικές ώσεις που κατευθύνονται προς μια κατεύθυνση επηρεάζεται προσυναπτικά και το γλουταμινικό οξύ. Αυτό ακριβώς ρυθμίζει την διαβίβαση της ηλεκτρικής κίνησης μέσω του εγκεφάλου με απόλυτο σκοπό να δημιουργήσει μια συναπτική πλαστικότητα.
Η πλαστικότητα αυτή βοηθάει μέσω του γλουταμινικού οξέως τον εγκέφαλο σε ότι αφορά μάθηση και μνήμη.
Παράλληλα οι γλουταμινικές δράσεις προστατεύουν τον ιππόκαμπο, τον νέο φλοιό και ορισμένα άλλα σημεία του εγκεφάλου. Βρίσκεται κυρίως στα κύτταρα της νευρογλοίας και έξω από τα νευροκύτταρα κα κυκλοφορεί σε αυτό το μεσοκυτταρικό διάστημα μέχρι που ένας ερεθισμός να το κατευθύνει προς την μία ή την άλλη μεριά.
Παίζει μεγάλο ρόλο στις επιληπτικές κρίσεις και χρειάζεται για την ισορροπία του βιοηλεκτρικού δυναμικού μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου.
Πρόκειται για ένα βασικό αμινοξύ του οποίου η μελέτη και η περαιτέρω ανάλυση θα βοηθήσει στα μέγιστα στην κατανόηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.