ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ

Η ΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΛΙΘΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ.
Χαρακτηριστικό της πίστης και κλασσικό παράδειγμα είναι οι καταθέσεις των ανθρώπων στις τράπεζες με μεγάλη φήμη.
Όσο μεγαλύτερη είναι η φήμη της τράπεζας τόσο περισσότερες οι καταθέσεις και η δύναμη της.
Οι καταθέσεις και γενικά η αποταμίευση είναι ένα θεμέλιο της πίστης σε ότι αφορά την οικονομική ύπαρξη των πολιτών στις σύγχρονες χώρες.
Αν αυτό εκλείψει έρχεται μια εσωτερική –κοινωνική αναταραχή η οποία εκδηλώνεται με έντονες αντιδράσεις, διαδηλώσεις, δυσκολίες κ.λ.π.
Με την παγκόσμια κρίση που έγινε, διάσημες αμερικάνικές τράπεζες όπως η Lehman Brothers είχαν στο ενεργητικό τους την πλειάδα των παγκόσμιων καταθέσεων.
Με την πτώση της και άλλων αμερικανικών τραπεζών ήρθε και η πτώση της πίστης που έκανε πολλούς καταθέτες μικρούς – μεγάλους να χάσουν αρκετά λεφτά και ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα.
Αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης δημιούργησε ένα κοινωνικό κενό όπως π.χ. στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να στριμωχτούν οι τράπεζες, να κοπούν οι επενδύσεις και να έχουμε το φαινόμενο της οικονομικής αδυναμίας που παρουσιάζεται σήμερα.
Αν αυτό το φαινόμενο δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα θα μας οδηγήσει σε μια μεγάλη κατάθλιψη και σε έναν φαύλο κύκλο απραξίας.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.