Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΣΑΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 1:36 μ.μ.
Υπάρχει όμως και η περίπτωση της παρανοειδούς διαταραχής της προσωπικότητας. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα από την νοσολογική κατάσταση. Δηλαδή έχουμε μια παράμετρο της προσωπικότητας η οποία μονίμως βαδίζει σε ένα «στραβό» δρόμο με την μορφή της παρανοειδούς διαταραχής που παρουσιάζει εμμένοντα βιώματα, φοβάται διώξεις, προσβολές, λαό έχει έντονη την αίσθηση της θυματοποίησης χωρίς να είναι εξωτερικά απόλυτα υπεύθυνη για τις πράξεις της και για την ευθύνη σε διάφορα ζητήματα.
Είναι μια από τις μορφές διαταραχής της προσωπικότητας που έχει όπως όλες οι διαταραχές διάφορες διαβαθμίσεις από το ελάχιστο έως το πάρα πολύ ισχυρό.
Όταν όμως διαγιγνώσκεται πρέπει να λαμβάνεται έντονα υπόψη. Υπάρχουν περιθώρια θεραπείας αλλά είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία με αυτούς τους ασθενείς διότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι παρανοειδείς ιδέες που τους διακατέχουν έχουν μια εύλογη βάση, δεν είναι έτσι αλλόκοτες όπως στην σχιζοφρένεια ώστε να φαίνεται το νοσηρό περιεχόμενο αμέσως και δεν έχουνε ιδιαίτερα παραληρηματικό χαρακτήρα μπορεί δε να μην εμφανίσουν και ποτέ στην ζωή τους.
Εκείνο όμως που είναι χαρακτηριστικότατο για αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι αυτές οι διαταραχές της προσωπικότητας είναι εμμένουσες.
Δηλαδή εμφανίζονται ανά πασά στιγμή και δεν υποχωρούν κάτω από καμία παραίνεση.
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 12:47 μ.μ.Επειδή η αληθινή γνώση είναι δύναμη όπως είπε ο Φρανς Μπέτικον αυτοί που την κατέχουν και θέλουν να την εμπορευματοποιήσουν ξέρουν ότι πρέπει να βρουν την μέση γραμμή μεταξύ διαφήμισης και πώλησης.
Έτσι δηλαδή αποσπασματικά παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον κομμάτι του εμπορεύματος παράλληλα με άλλη υπερπληροφόρηση κενή γνώσης έτσι που να αναγκαστεί ο ενδιαφερόμενος να πληρώσει προκειμένου να αποκτήσει την ειδική γνώση που θέλει.
Βέβαια πολλές φορές η υπερπληροφόρηση σημαδεύει και πέρα από τον στόχο δημιουργώντας πανικό και σύγχυση σε εγκεφάλους που δεν είναι σε θέση να την αρχειοθετήσουν και να την αξιολογήσουν σωστά.
Ετικέττες: δειγματοληψία, εμπορευματοποίηση, ΜΜΕ, παράλληλες πληροφορίες, πληροφόρηση, πληροφορία, στόχος

Τα αποτελέσματα είναι η γενικευμένη άνοδος της θερμοκρασίας σε όλο το σώμα έτσι ώστε ο οργανισμός, μέσα στα ομοιοστατικά του «καθήκοντα», προγραμματίζει την έντονη εφίδρωση προκειμένου ο φοβισμένος να έχει τη «δροσιά» που χρειάζεται ώστε να μπορεί να αντιδράσει όπως πρέπει και να μπορεί να έρθει στα φυσιολογικά όρια.
Έτσι λοιπόν ο ιδρώτας στον φόβο είναι καλοδεχούμενος αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ένα ουσιώδες διαφοροδιαγνωστικό στοιχείο για τις παθήσεις αυτές.
Ετικέττες: έντονη εφίδρωση, ιδρώτας, φόβος
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΥΣΙΠΟΝΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ;
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 12:08 μ.μ.
Παρόλα αυτά μέχρι αυτή την στιγμή καμία ιατρική μονάδα ή ερευνητική σύνθεση δεν έχει καταφέρει να φτάσει τον στόχο της επίτευξης ενός μοναδικού αναλγητικού.
Ο λόγος είναι καθαρά εγκεφαλικός. Ο εγκέφαλος διαθέτει χιλιάδες συνδυασμούς υποδοχέων του πόνου οι οποίοι αλλάζουν με ταχύ ρυθμό έτσι που ένας κλινικός γιατρός όσο μεγάλη και αν είναι η εμπειρία του να δυσκολεύεται να καταλαβαίνει την αφετηρία αυτής της διαδρομής.
Ετικέττες: βιοφυσιολογία, εγκέφαλος, παυσίπονα, συνδυασμοί φαρμάκων, φαρμακοβιομηχανία

Η οξυγόνωση του κάθε ασθενούς, ο οποίος παρουσιάζει και έντονο άλγος, τοπικό ή γενικό, δημιουργούν αυξημένες απαιτήσεις κατανάλωσης οξυγόνου, οι οποίες λόγω του προβλήματος δεν μπορούν οργανικά να αντιμετωπιστούν.
Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι όπως αναφέραμε, μια έντονη επιθετικότητα, αυτοεπιθετικότητα που αυξάνει τον πόνο μέχρι σημείου παραληρήματος.
Άρα σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην άμεση καταστολή του πόνου με ταυτόχρονη θεραπευτική αγωγή για τις αναπνευστικές δυσχέρειες.
Ετικέττες: αναπνευστικές δυσχέρειες, δύσπνοια, επιθετικότητα, καταστολή πόνου, πόνος

Όπως κάθε συναίσθημα έτσι και ο φόβος έχει τα οριά του.
Για να λειτουργεί επωφελώς για τον άνθρωπο πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια. Ο συνεχόμενος φόβος για οτιδήποτε, συνεπικουρούμενος από το έντονο στρες και πιθανόν την άγρια καθημερινότητα, πάει έναν βαθμό παραπέρα και γίνεται παθολογική φοβία. Η φοβία μπορεί να είναι για ένα χαρακτηριστικό αντικείμενο π.χ. κλειστοφοβία στον κλειστό χώρο ή διευρυμένη φοβία π.χ. αγοραφοβία.
Ο στόχος κάθε ασθενή και του θεράποντα γιατρού είναι ακριβώς να προσπαθήσει, για τον ασθενή του, να μην φτάσει ποτέ ο φόβος στα όρια της φοβίας.
Ετικέττες: γενετικός μηχανισμός, κλειστοφοβία, παθολογική φοβία, φοβία, φόβος

Ελαττώνουν τον μυϊκό πόνο και έχουν έναν μεσολαβητικό ρόλο όπως υποδοχείς της γλυκίνης.
Οι υψηλές δόσεις έχουν, σε ότι αφορά τον πόνο, μια έντονη κατασταλτική δράση αλλά πάντοτε πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η αναπνευστική ανεπάρκεια.
Αλκοόλ, βαρβιτουρικά και άλλα αναλγητικά φάρμακα έχουν μια αθροιστική δόση σε ότι αφορά τις βενζοδιαζεπίνες.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν στον εγκέφαλο οι υποδοχείς του γ-αμινοβουτυρικού οξέως. Για να το πούμε πιο απλά, τον κυρίαρχο ρόλο τον έχει πάντα ο εγκέφαλος.
Ετικέττες: αναλγητικά φάρμακα, βενζοδιαζεπίνες, γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), εγκέφαλος, πόνος
Πρώτα από όλα η παράδοση σε ότι αφορά το νόημα της ζωής. Που αρχίζει σε ότι αφορά την ελληνική κοινωνία από το «Μάθε παιδί μου γράμματα» μέχρι το «Τα κορίτσια παντρεύονται νωρίς».
Μια άλλη αξιοσημείωτη ελληνικής φύσης μεσολαβητική δομή είναι η συντροφικότητα και κυρίως η ταυτότητα.
Η ταυτότητα που όσο «θεριεύει» τόσο αυξάνεται η εξατομίκευση είναι και η έννοια που χάνει σε σταθερότητα στις καθημερινές κρίσεις και προάγει το άγχος και τον φόβο.
Ετικέττες: εξατομίκευση, μεσολαβητικές δομές, παράδοση, συντροφικότητα, φόβος
Η καινούρια που έρχεται αντιστρατεύεται την παλιά και δομεί κάτι επάνω σε αυτήν προκειμένου να το βελτιώσει ή να το καταστρέψει ή στην μέση των δύο αυτών πραγμάτων.
Συνεπώς η εμφάνιση της τεχνολογίας πρέπει πάντοτε να αντιμετωπίζεται με πολύ σκεπτικιστικό κριτήριο και ιδιαίτερα με γνώμονα του αν συνδέεται επαρκώς με την παλιά ή όχι.
Δηλαδή αν υπάρχει μια συνέχεια της τεχνολογίας προς όφελος του ανθρώπου.
Ετικέττες: βελτίωση, καταστροφές, τεχνολογία καινούρια, τεχνολογία παλιά
ΕΠΙΠΛΕΓΜΕΝΕΣ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΜΗΝΟΣ ΡΥΣΗ
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 2:09 μ.μ.
Από αυτό το ποσοστό το 60-70% είναι γυναίκες και παρουσιάζουνε την διαταραχή αυτή σαν περιεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.
Η εμφάνιση της επιπλεγμένης ημικρανίας έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ημικρανίας με αύρα αλλά κυρίως συνοδεύεται με έντονο στομαχικό ίλιγγο, φοβερό πονοκέφαλο, παραλύσεις ή μουδιάσματα των άκρων και των οφθαλμικών μυών.
Πρόκειται για πολύ επικίνδυνες καταστάσεις διότι υπάρχουν τέτοιες αυξομειώσεις της αρτηριακής και ενδοκρανιακής πίεσης που υφίστανται μεγάλη επικινδυνότητα αιμορραγίας ή εγκεφαλικού εμφράκτου.
«Όλοι οι άνθρωποι διατρέφονται σωστά και υγιεινά για αυτό πρέπει και εσύ να δώσεις μεγάλη προσοχή στην διατροφή» ή «Δεν ξέρω κανέναν άλλον εκτός από σένα που να μην προσέχει τόσο την διατροφή του».
Δηλαδή με τέτοιου είδους παρατηρήσεις ή ερωτήσεις δημιουργούνε ένα δίλημμα που με την σειρά του φέρνει μια δυναμικότητα και μια εξουσία και έναν έλεγχο πάνω σε αυτόν που τον λαμβάνει.
Ετικέττες: δίλημμα, μηχανισμός αμύνης, χειραγώγηση, ψυχολογία

Πρόκειται από τις πρώτες και πλέον χαρακτηριστικές εξωπυραμιδικού τύπου βλάβες που είναι και από τα πρώτα διαγνωστικά στοιχεία του πάρκινσον.
Ένα παρκισιονικό προσωπείο μπορούμε να το έχουμε σαν διαγνωστικό στοιχείο χρόνια πια μπροστά από την εμφάνιση της αρρώστιας.

Δηλαδή με τα φιλολογικά κείμενα να δεχτεί ο εγκέφαλος έναν ερεθισμό που τον ωθεί σε αναπαραγωγή και βελτίωσή του.
Είναι πράγματι φανταστικό και φαίνεται μόνο στον εγκέφαλο και σε κανένα άλλο όργανο του σώματος μέχρι στιγμής να υπάρχει σχέση μεταξύ νοητικής γνώσης – πνεύματος και αύξησης νευροκυττάρων.
Δηλαδή ερχόμαστε πιο κοντά σε μια απόδειξη της συνύπαρξης σώματος και ύλης.
Ετικέττες: αύξηση συνάψεων, λογοτεχνία, σώμα, ύλη, φιλολογία
ΕΠΙΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 1:36 μ.μ.Κατά πρώτο λόγο πρέπει να καταλάβουμε ότι οι μεταλλάξεις στο DNA δεν έχουνε σχέση με την επιγενετική αλλά αποτελούν αυτόνομες διαδικασίες.
Με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο σε ένα γονιδίωμα να εντοπιστεί μια σημαδιακή μετάλλαξη σε μια βάση του DNA.
Το ίδιο επιστημονικό πρόβλημα υπάρχει στο ερώτημα κατά πόσο και σε πόσες γενιές διατηρείται μια γενετική μεταβολή.
Εδώ έχει βρεθεί ένα ορόσημο σε ότι αφορά την εντύπωση της διάρκειας.
Ένα επιγένωμα που δημιουργείται κατά την διάρκεια μιας κύησης εξαιτίας περιβαλλοντολογικών παραγόντων φτάνει μέχρι τρεις γενιές.
Εάν διαπιστωθεί ότι εξακολουθεί την εμφάνισή του παραπέρα μιλάμε για μόνιμη κληρονομική κατάσταση.
Ετικέττες: γονιδιακές μεταβολές, επιγενετικοί παράγοντες, επιγένωμα, κληρονομικότητα

Έτσι λοιπόν και ο Τζέιμς Εστειλν ένας Εγγλέζος γιατρός που δούλευε στις Ινδίες και για λόγους υγείας και έλλειψης αναισθητικών φαρμάκων, χρησιμοποιούσε την ύπνωση με τις ειδικές παραλλαγές σαν αναισθητικό για τις εγχειρήσεις του.
Όπως ο ίδιος γράφει είχε τεράστιες επιτυχίες στις εκατοντάδες εγχειρήσεις αλλά δεν μπόρεσε να μεταφυτέψει τον ενθουσιασμό του και στους Ευρωπαίους συναδέλφους του. Παρόλα αυτά η ιστορία έδειξε ότι είναι ένας πρωτοπόρος.
Ετικέττες: αναισθητικά φάρμακα, Τζέιμς Eστειλν, Φρόιντ, ψυχανάλυση
ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΑΣ ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Ο ΜΙΡΣΕΑ ΕΛΙΑΝΤΕ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ.
Παρόλα αυτά χρήζουν και τα δύο μεγαλύτερης ανάλυσης.
Η θεωρητική αντίληψη της επαναληπτικότητας της κυκλικής μορφής του χρόνου φέρνει μοιραία μια μοιρολατρία για την ανθρωπότητα διότι όλοι πιστεύουν πως είναι καταδικασμένοι να επαναφέρεται αυτό που γεννιούνται.
Πρώτα η ιουδαϊκή και μετά η χριστιανική θρησκεία επηρέασαν την ιδέα του μη αντιστρεπτού χρόνου στο δυτικό πολιτισμό.
Δηλαδή υπήρχε η γέννηση, η εξέλιξη, ο θάνατος και πράγματα τα οποία δεν επαναλαμβάνοτανε. Αυτό έφερε την έννοια του γραμμικού χρόνου η οποία επηρέασε βαθιά την δυτική σκέψη δίνοντας και την έννοιά της προσωρινότητας στην ζωή και την ουσία που έχει η δημιουργία του ανθρώπου σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του μη αντιστρέψιμου του χρόνου και του επηρεασμού του από την γήρανση του ανθρώπου.
Ετικέττες: γέννηση, γραμμικός κυκλικός χρόνος, δυτική σκέψη, θάνατος, Μιρσέ Ελιάντε
ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 12:24 μ.μ.Χαρακτηρίζεται από δόλια συμπεριφορά με παρεμβατικές πράξεις, γενικευμένη αδιαφορία ως προς το περιβάλλον.
Χαρακτηριστική είναι η συμπεριφορά όσον αφορά την σχέση τους με τα άλλα άτομα.
Αν και γενικά αδυνατούν να αναπτύξουν σχέσεις με άλλα άτομα σε ότι αφορά οικογενειακό κύκλο δείχνουν μια γενικευμένη αδιαφορία για τρίτους.
Επικεντρώνονται σε μια εκμετάλλευση που καθορίζεται από καθολική έλλειψη ηθικών φραγμών και καταπίεση.
Τα άτομα αυτά χρήζουν και ιατρικού ελέγχου και ψυχικής συμβουλής.
Ετικέττες: αντικοινωνική συμπεριφορά, βία, κοινωνικοί κανόνες, παραμέληση, συγγενείς
Το κεντρικό σύστημα που συντονίζει όλες αυτές τις λειτουργίες και την λειτουργία της μνήμης είναι το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου.
Πρόκειται για ένα νευρωνικό τόξο που αρχίζει από μια ειδική μονάδα κυττάρων τον ιππόκαμπο και τελειώνει σε αυτόν. Ενδιάμεσα μεσολαβούν και άλλοι σχηματισμοί που συμπληρώνουν την λειτουργία τους.
Πρόκειται για την ψαλίδα, τα μαστία, τον θάλαμο και την υπερμεσολόβιο έλικα.
Περίπλοκα ονόματα που η λειτουργία τους ως σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως αλλά τα πειράματα δεν αφήνουν αμφιβολία ότι πρόκειται για την κεντρική μηχανή λειτουργίας της μνήμης. Μια βλάβη σε οποιοδήποτε σημείο του νευρωνικού τόξου παρουσιάζει την μορφή της μνημειακής διαταραχής.
Η δουλειά του νευρολόγου είναι από τα κλινικά σημεία και αποτελέσματα εξετάσεων να εντοπίζει έγκαιρα την διαταραχή της μνήμης και τον τύπο της.
Ετικέττες: θάλαμος, ιππόκαμπος, μεταιχμιακό σύστημα, υπερμεσολόβιος έλικα
ΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΖΩΗΣ
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 12:13 μ.μ.Τεράστια έλλειψη επικοινωνίας, ψυχικών επαφών και αισθήματος συνύπαρξης είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του άδειου εαυτού και της μεταμοντέρνας ζωής όπως την έχουμε μπροστά μας σήμερα.
Η κάλυψη του κενού αυτού γίνεται με μακρινά είδωλα, υπερκατανάλωση, ναρκωτικά και περισσότερο κενό.
Δηλαδή κενό για το κενό.
Ετικέττες: εξατομίκευση, υπερκατανάλωση

Ένα από αυτά τα άτυπα συμπτώματα είναι η λεγόμενη «άτυπη προσωπαλγία».
Πρόκειται για διάχυτο άλγος του προσώπου με φορά από πάνω προς τα κάτω, με αμβλύ χαρακτήρα, περιοδικής εμφάνισης και ποικίλης έντασης.
Το χαρακτηριστικό του είναι ότι στην περίπτωση του δεν εντοπίζονται άλλα οργανικά σύνδρομα ανατομικής βλάβης ή δυσλειτουργίας πέρα από την καταθλιπτική συμπτωματολογία.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι έχουμε υποχώρηση των συμπτωμάτων σε χορήγηση αντικαταθλιπτικής αγωγής.
Ετικέττες: άλγη προσώπου, ανατομικές βλάβες, άτυπη προσωπαλγία, καταθλιπτική συνδρομή
ΠΟΣΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΑΛΓΟΣ;
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 11:51 π.μ.Στην προκείμενη περίπτωση με μια πιθανή ημικρανία η εντερική δυσλειτουργία. Έτσι λοιπόν τον πόνο που εκλαμβάνει ο εγκέφαλος βιωματικά αν μπορεί να τον προσδιορίσει είναι σε ένα «γεωγραφικό σημείο» και έτσι ο ασθενής δυσκολεύεται να εντοπίσει τις άλλες παραμέτρους.
Όλα όμως γίνονται «επεξεργάζονται» και δραστηριοποιούνται από τον εγκέφαλο.
Ένα απλοϊκό παράδειγμα είναι ότι με μια νάρκωση του εγκεφάλου σταματάνε όλοι οι πόνοι για να επανέλθουν όταν αυτός «ξανά αναλάβει» δραστηριότητα.
Έτσι λοιπόν όταν υπάρχει ασθενής με παράπονο έντονου εστιακού πόνου οφείλεται ιατρικά να γίνεται μια γενικευμένη έρευνα που να περιλαμβάνει πάντα και την εγκεφαλική λειτουργία.
Ετικέττες: εγκεφαλική λειτουργία, έντονο άλγος, ημικρανίες, μυϊκή σύσπαση, νευρικές απολήξεις, πόνος
Πρόκειται για συγκεκριμένο «διάδρομο» που απασχολεί πολλά εγκεφαλικά κέντρα και είναι κυρίως κατά την βραχιαία πλευρά του εγκεφάλου που δίνει την αίσθηση του χώρου σε σχέση με την όραση ή και αντίστροφα.
Δηλαδή μπορούμε να δούμε το χέρι μας που κινείται και να αναγνωρίσουμε αν είναι το δεξί ή το αριστερό ή να δούμε ποιο αντικείμενο είναι σε ποια πλευρά από εκεί που βλέπουμε και πως το οριοθετούμε και προσανατολιζόμαστε.
Διαταραχές αυτού του είδους της όρασης προκαλούν πολλές αρρώστιες με διάφορα ονόματα όπως μπορούν να προκαλέσουν και ψυχιατρικές διαταραχές διότι υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι ενώ βλέπουν τα μέλη τους από μια μεριά δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν δηλαδή αισθάνονται ότι βλέπουν ξένα σώματα ή τα «αγνοούν». Γενικά το θέμα της όρασης πρέπει να ελέγχεται πάρα πολύ προσεκτικά ιδιαίτερα σε παιδιά και ηλικιωμένους οι οποίοι πολλές φορές δεν είναι σε θέση να δώσουν ακριβή οντότητα της καταστάσεως που υπόκεινται.
Ετικέττες: ξένο μέλος, συγκερασμός όρασης και χώρου, τόπος, χώρος
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 10:42 π.μ.
Η διαρκής αυτή ένταση εάν μάλιστα συνεπικουρείται και από τον θόρυβο της πόλης φέρει αυτή την διάχυτη αμβλεία συσφικτικού τύπου κεφαλαλγία σαν μια μέγγενη γύρω από το κεφάλι.
Η συνεχής ενασχόληση με την ίδια την κεφαλαλγία και με τις ιδιαιτερότητες που την προκαλούν, την αυξάνει για μήνες, εβδομάδες ή και χρόνια.
Γενικά η θεραπεία της είναι πολύ δύσκολη γιατί τέτοιου τύπου άνθρωποι δύσκολα μπορούν να χαλαρώσουν.
ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 5:57 μ.μ.Παρόλο το περίπλοκο της υπόθεσης και πολλές φορές λόγω μη καλής συνεννόησης με το παιδί η ελλιπούς παρατήρησης από τους γονείς χρειάζεται από τον γιατρό να επιστρατεύει όλη την φαντασία προκειμένου να δοθεί έγκαιρα η διάγνωση και χωρίς προβλήματα.
Γενικά για τις νεαρές αυτές ηλικίες οι κακώσεις και μετατοπίσεις του μίσχου της υπόφυσης αποτελούν ένα δύσκολο πρόβλημα.
ΟΠΤΙΚΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΡΙΒΑΣΤΙΓΜΙΝΗΣ
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 4:15 μ.μ.
Πολλοί ασθενείς μπερδεύοντας την χρήση, δηλαδή λαμβάνοντας χάπια και έμπλαστρο εκδηλώνουν αρκετές φορές χαρακτηριστικές οπτικές ψευδαισθήσεις που τους φέρνουνε μεγάλη ταραχή και στον τρόπο ζωής και στην διαδικασία του ύπνου. Συνήθως αυτές συνοδεύονται από ναυτία, εμετό, σιελόρροια.
Αυτά πρέπει να είναι γνωστά τουλάχιστον στις οικογένειες ασθενών με κάποιο βαθμό άνοιας που χρησιμοποιούν το φάρμακο αυτό.
Ετικέττες: διαταραχές ύπνου, οπτικές ψευδαισθήσεις, συγγενής

Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι η κυστική ίνωση δηλαδή την νόσο που προκαλεί κύστες (ινώσεις) κυρίως σε πάγκρεας και πνεύμονες.
Ο συνδυασμός των δύο νοσημάτων δεν είναι τόσο τακτικός και όταν υπάρχει συνήθως στην ΣΚΠ επικαλύπτει την συμπτωματολογία της κυστικής ίνωσης.
Μόνο μετά από ειδική διεξοδική έρευνα μπορεί να αναλυθεί και να αντιμετωπισθεί και στα δύο σκέλη το πλαίσιο των δύο ασθενειών.
Δηλαδή πέρα από την θεραπευτική αντιμετώπιση της ΣΚΠ να γίνουν και τα ανάλογα θεραπευτικά βήματα για την κυστική ίνωση.
Επειδή όμως ο εξαερισμός των πνευμόνων και η παγκρεατική λειτουργία είναι δύο βασικοί θεμέλιοι λίθοι για την θεραπεία για την ΣΚΠ σε ότι αφορά την ομαλή τους λειτουργία πρέπει πάντοτε να γίνεται έλεγχος ρουτίνας και για τις δύο περιπτώσεις.
Σε περίπτωση μόνο θεραπείας τα αποτελέσματα είναι άκρως φτωχά και πιθανόν αναποτελεσματικά.
Έτσι λοιπόν κάθε δύσπνοια ή παγκρεατική διαταραχή σε περιπτώσεις με ΣΚΠ πρέπει να ελέγχεται διεξοδικά για μια πιθανή μορφή κυστικής ίνωσης.
Ετικέττες: δύσπνοια, κυστική ίνωση, μονοθεραπεία, παγκρεατική λειτουργία, ΣΚΠ

Στο πανεπιστήμιο Αμπερτιν στις ΗΠΑ κάποιος σοφός άνθρωπος είχε την ιδέα να κολλήσει έναν αισθητήρα κίνησης στο γόνατο εξεταζόμενων.
Έτσι λοιπόν όταν κάποιος σκεφτόταν επιλεκτικά ένα γεγονός 4 χρόνια πριν για το τι θα γίνει 4 χρόνια μελλοντικά γινόταν ταυτόχρονα μια κλίση του σώματος όσον αφορά τις μελλοντικές σκέψεις προς τα μπρος όσον αφορά το παρελθόν προς τα πίσω.
Δηλαδή παρατηρείται ένας μηχανισμός κινητικής και χρονικής σκέψης.
Αυτό αποτελεί μια μεγάλη ανακάλυψη όπως μπορεί να φανταστεί κανείς συντονισμού της ανθρώπινης συμπεριφοράς δηλαδή βάζοντας κάποιον να σκύψει μπροστά τον οδηγούμε να κοιτάξει το μέλλον και να ξεχάσει το παρελθόν.
Βέβαια το δύσκολο είναι ότι πολιτιστικοί και εθνικιστικοί παράγοντες και η παιδεία του καθενός παίζει μεγάλο ρόλο στις περιπτώσεις αυτές.
Πάντως αρχίζει μια νέα εποχή του εγκεφαλικού επηρεασμού σε προγραμματισμένες κατευθύνσεις.
Ετικέττες: επηρεασμός εγκεφάλου, κίνηση, σκέψη

Το επικοινωνιακό παράδειγμα του Τόμας Τζέφερσον ο οποίος άρχισε την καριέρα του σαν διπλωμάτης. Είναι χαρακτηριστικό στο τι εμβέλεια μπορεί να έχει η επικοινωνία όχι μόνο στην διπλωματία αλλά και στις βαθιές ανθρώπινες σχέσεις. Ο Τζέφερσον από το 1778 δηλαδή αιώνες πριν είχε οριοθετήσει και νομοθετήσει την προσέγγιση μεταξύ των θρησκειών και ιδιαίτερα με αυτή του Ισλάμ.
Ο θεμελιακός κανόνας του Τζέφερσον ήταν πολύ απλός, επικοινωνία σε απευθείας σύνδεση με τα πρόσωπα χωρίς να χρειάζονται άλλα μεσογειακά τερτίπια.
Η απόδοση του στην πολιτική με αυτήν την τεχνική πρέπει να μας πείσει για την αναγκαιότητα της εφαρμογής της τεχνικής του στην καθημερινότητά μας.
Ετικέττες: επικοινωνία, καθημερινότητα, νευρολογία, Τόμας Τζέφερσον, Ψυχιατρική, ψυχολογία

Η συμπτωματολογία είναι τόσο έντονη που προκαλεί ή ίδια σαν εικόνα τρόμο και ταραχή στην οικογένεια του ασθενούς.
Σαν επαναλαμβάνονται τότε γίνονται με τον καιρό ένα μαρτύριο και για τον ίδιο τον ασθενή και το οικογενειακό του περιβάλλον.
Κατά κύριο λόγο έχουμε διαταραχές του μετωπιαίου λοβού.
Ετικέττες: επιληπτικές κρίσεις, επιληψία, κρίση πανικού, μετωπιαίος λοβός, ψυχωτικές διαταραχές

Ακολουθώντας το παράδειγμα των επιστημόνων η IBM προχώρησε στην χαρτογράφηση εγκεφαλικών συνάψεων πιθήκου φτάνοντας σε ένα εκπληκτικό μοντέλο. Μπόρεσε δηλαδή σε μια χαρτογράφηση να αποτυπώσει πλήρως 6.600 συνάψεις από 300 διαφορετικά περίπου εγκεφαλικά κύτταρα.
Σπουδάζοντας αυτόν τον χάρτη έχει κανείς την ευκαιρία να καταλάβει όλη την εγκεφαλική λειτουργία του πιθήκου με μια ματιά.
Ετικέττες: εγκεφαλογράφημα, εγκέφαλος, επιληψία, χαρτογράφηση

Δηλαδή όταν ενώνονται έχουμε 46 χρωμοσώματα από 23 ζεύγη στο καθένα κύτταρο.
Έτσι λοιπόν το ανθρώπινο γονιδίωμα θα έχει μονίμως 2 αντίγραφα για κάθε χρωμόσωμα, ένα από το θηλυκό και ένα από το αρσενικό.
Αυτά τα δύο αντίγραφα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα.
Το ένα δραστηριοποιείται δίνοντας τα εξωτερικά και τα εσωτερικά χαρακτηριστικά του ατόμου και το άλλο μένει «σιωπηλό» σε «εφεδρεία». Αυτή είναι η βάση της εμβρυογένεσης και του πολλαπλασιαστικού στοιχείου της ανθρώπινης δημιουργίας.
Πάνω στην βάση αυτή υπάρχουν πολλές παρεμβολές επηρεάζοντας θετικά η αρνητικά την λειτουργία.
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΑΝΙΚΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 12:50 μ.μ.Δυστυχώς μέχρι στιγμής τα μέσα που διαθέτει η σύγχρονη νευρολογία του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι κάτι περισσότερο από φτωχά.
Ουσιαστικά πρόκειται για «παρηγορητικές» θεραπείες όπως φυσιοθεραπείες και μέσα κινητοποίησης.
Για πρώτη φορά έρχεται μια επαναστατική μέθοδος που η σωστή χρησιμοποίηση της μπορεί να φέρει βελτίωση και 50% της περιοχής που υπέστη την εγκεφαλική βλάβη. Πρόκειται για τον διακρανικό μαγνητικό ερεθισμό ο οποίος εάν διοχετευτεί σωστά στην πάσχουσα περιοχή προκαλεί μεγάλη κυτταρογένεση και ανάπλαση ιστού.
Αναμένεται τα επόμενα χρόνια οι θεραπείες στον τομέα αυτό να βελτιωθούν ακόμα πιο εντυπωσιακά.
ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 12:38 μ.μ.
Ετικέττες: εγκέφαλος, κατάθλιψη, περιβαλλοντολογικοί ρύποι, υβρίδια, ψύχωση
ΧΡΟΝΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΟΠΩΣΗΣ ΚΑΙ EPSTEIN BARR
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 12:32 μ.μ.
Οι έρευνες έχουν συνεχισθεί και βρέθηκε πράγματι ότι πίσω από αυτό κρύβεται με μεγαλύτερη πιθανότητα πέρα από τον αναφερόμενο ιό και ο ιός του Epstein Barr ο οποίος ειδικά σε ορισμένα άτομα που εμφανίζουνε μια «ευπάθεια» απέναντι του αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο. Έτσι λοιπόν εκεί επάνω βασίζονται και οι νέες θεραπείες που είναι για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Ετικέττες: θεραπεία, ΚΝΣ, λοιμώξεις, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Έτσι αυτό τον ικανοποιεί από μια μεριά τον σύγχρονο άνθρωπο ότι ζει σε ένα μοντέρνο και πλήρες για την προσωπικότητά του ελεύθερο κόσμο παράλληλα όμως τον απασχολεί τρομερά το μέλλον και οι αναμενόμενες πιθανότητες για οτιδήποτε.
Αυτή η ανησυχία του δημιουργεί μια έντονη υπαρξιακή προβληματικότητα που δεν μπορεί να την γεφυρώσει ή να συμπληρώσει με τις προσφορές της μεταμοντέρνας κοινωνίας όπως π.χ. η κατανάλωση, η επίδειξη, οι ουσίες.

Δυο ουσιαστικοί παράγοντες που παίζουν τεράστιο ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση είναι συγκεκριμένες πρωτεΐνες. Όλα γίνονται με πρωτεΐνες που λέγονται ιστόνες.
Οι ιστόνες είναι η «σκαλωσιά» που συγκρατεί το γενετικό υλικό του DNA στον πυρήνα συμπυκνωμένο με την μορφή της χρωματίνης.
Οι ιστόνες δένουν με τέτοιο τρόπο το DNA ώστε να ορίζουν και την λειτουργία του.

Ο μυοστατικός αυτός μηχανισμός βασίζεται στον βιορυθμό που μετά από μια δραστηριότητα επιφέρει μια περίοδο ανασύνταξης.
Αυτοί οι βιορυθμοί που ρυθμίζονται από τον υπερχιασματικό πυρήνα λαμβάνουν υπόψη τους γαιοφυσικούς παράγοντες που αποτελούν και τον εξελικτικό βηματοδότη για φαινόμενα που αποτελούν μια βιολογική αναγκαιότητα.
Όπως είναι το πεδίο βαρύτητας της γης η εναλλαγή φως – σκοτάδι, το μαγνητικό πεδίο κ.λ.π.
Οι γενικοί αυτοί ρυθμοί οι λεγόμενοι βιορυθμοί που συντονίζονται από τον εγκέφαλο είναι οι απαραίτητοι για την ζωή και κατά το κυριότερο απαραίτητοι για την ομαλή ζωή έτσι ώστε να επιτυγχάνεται αυτό που λέμε απόλυτη ομοιοστασία με το εξωτερικό περιβάλλον.
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ ΜΙΑ «ΝΕΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΗΓΗ;
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 11:42 π.μ.
Με την πάροδο των αιώνων και ιδιαίτερα των τελευταίων δεκαετιών η κοινωνία της αφθονίας ιδιαίτερα αυτής της Ευρωπαϊκής που ανήκουμε και εμείς έχει μεταβάλλει όλους τους πολίτες σε υποτελείς της απληστίας με μόνιμη συμπεριφορά αυτής της αράχνης.
Υφαίνουμε όλοι έναν ιστό που ότι και αν συλλάβει δεν μας ικανοποιεί γιατί ακριβώς υπάρχει απληστία.
Άρα δηλαδή μιλάμε για έναν κόσμο με συνεχώς υπολειπόμενο χαρακτήρα και ανεκπλήρωτη επιθυμία. Η αράχνη που κουβαλάμε μέσα μας δεν αφήνει περιθώριο για αλληλοβοήθεια, αλληλεγγύη και κατανόηση.
Ας ελπίσουμε ότι θα αφήσει τουλάχιστον περιθώριο για αυτοσυντήρηση προκειμένου να βγούμε από την κρίση πιο ώριμοι.
Ετικέττες: αλληλεγγύη, απληστία, αυτοσυντήρηση, εξάρτηση, ιστός
Ο Θεμιστοκλής επιβλήθηκε στους Αθηναίους συμμάχους και εναντίον του Ξέρξη με πονηριά και ο Μέγας Αλέξανδρος συνένωσε τους Έλληνες για την αιματηρή του εκστρατεία στα πέρατα του κόσμου με την βία.
Αθηναίοι έγραψαν την επιστολή στους Μήλιους, «Η παραδίδεστε ή σας καταστρέφουμε». Κάτι ανάλογο με αυτό που δέχονται οι Μεταέλληνες από Ευρωπαίους και κερδοσκόπους. Η αποδέχεστε το χρέος ή σας βουλιάζουμε.
Ουσιαστικές διαφορές δεν φαίνεται να υπάρχουν, απλά αλλαγή όρων και τόπων.
Ετικέττες: Θεμιστοκλής, κερδοσκόποι, Μέγας Αλέξανδρος, Μεταέλληνες, οικονομική κρίση, όροι, τόπος
Αρχίζει κανείς και ασχολείται μαζί του όταν είναι αργά και έχουν προσβληθεί κάποια νευρικά κύτταρα κυρίως το υπογλώσσιο όπως σε κάθε όγκο του εγκεφάλου ακόμα και καλοήθη. Όπως είναι η περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η διάγνωση με απεικονιστικές μεθόδους προκειμένου να δώσουν χειρουργικές λύσεις που πρέπει επειδή οι όγκοι αυτοί είναι πλούσιοι σε αγγεία. Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζονται με την μέθοδο του εκλεκτικού εμβολιασμού.
Ετικέττες: εκλεκτικός εμβολιασμός, όγκοι, χημειοδεκτικά, χημειουποδοχείς

Εάν υπολογίσουμε όλα αυτά τότε χρειάζονται περίπου τρεις δεκαετίες προκειμένου να μειωθεί το χρέος και να φτάσει «σε λειτουργικά επίπεδα» προκειμένου να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία σε επίπεδα που μας ήταν μέχρι τώρα γνωστά.
Βέβαια αυτό υπαγορεύεται και από τους διεθνείς οργανισμούς, τράπεζες, ΔΝΤ, κ.λ.π αλλά, σε τελευταία ανάλυση η υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής είναι στο χέρι του καθενός και πρέπει να είναι συλλογική η αντίληψη για αυτή και όχι μόνο με την επιβολή του κράτους προκειμένου να επιτύχει. Πέρα από αυτό είναι αναγκαία και η δημιουργία κίνητρων για ανάπτυξη όσο και για βελτίωση της ήδη υπάρχουσας κατάστασης προκειμένου να γίνει το προηγούμενο.
Και στις δύο όμως περιπτώσεις αυτή την στιγμή όλα σκεπάζονται από μια κατάθλιψη που δεν δείχνει την δυνατότητα της εύκολης προσαρμογής δηλαδή να πεισθεί ο κόσμος να «θυσιάσει» δύο δεκαετίες για να έρθουν τα πράγματα σε ισορροπία.
Ετικέττες: τρόπος σκέψης, ύφεση, ψυχολογία
Ο ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ «ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ»
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 10:27 π.μ.
Υπάρχουν και πάρα πολλοί ασθενείς που σε μεγάλο βαθμό αισθάνονται και μπορούν να ζουν απολύτως αρμονικά με το πρόβλημα. Ίσως είναι και οι μοναδικές εξαιρέσεις που δεν τους αγγίζει το σύνδρομο του «καινούριου» φαρμάκου.
Οι υπόλοιποι εθισμένοι στην πονηρή διατήρηση των φαρμακευτικών εταιρειών αναμένουν πάντοτε με αγωνία το καινούριο φάρμακο που ενώ είναι καινούριο η προσφορά του είναι κατά κανόνα μηδενική.
Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για απλή ανατροφοδότηση εργασιών φαρμακευτικών εταιρειών.
Καλό είναι οι ασθενείς να καταλάβουν ότι οτιδήποτε καινούριο αποτελεί ένα λιθαράκι στην προσπάθεια.
Ετικέττες: λιθαράκι, ΣΚΠ, σύνδρομο καινούριου φαρμάκου, φαρμακευτικές εταιρίες

Οι ιστόνες δέχονται παρεμβολές από πρωτεΐνες που μπορούν να μεταβάλουν το σχήμα τους και κατά συνέπεια την διαφοροποίηση του κυττάρου μέχρι πλήρους αλλαγής της λειτουργίας του.
Η επέμβαση αυτή γίνεται μέσω βιοχημικής διαδικασίας που λέγεται ακετυλίωση.
Για να καταλάβουμε πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η ακετυλίωση στις ιστόνες αρκεί να αναφέρουμε ότι μπορεί να μετατρέψει το κύτταρο σε αρχέγονο βλαστικό κύτταρο.
Ετικέττες: ακετυλίωση, αρχέγονο βλαστικό κύτταρο, ιστόνες

Τυπικό παράδειγμα οι συγκρίσεις μεταξύ μεσογειακών λαών και Ιαπώνων για την ισχιαλγία.
Οι Ιάπωνες παραπονιούνται πάρα πολύ λιγότερο παρότι οι Μεσόγειοι για τα δεινά της ισχιαλγίας.
Αλλά και μέσα στην ίδια την κοινωνία έχουμε παρόμοια παραδείγματα. Επαγγελματίες στρατιώτες παραπονιούνται ελάχιστα για τους επώδυνους τραυματισμούς τους από ότι πολίτες - θύματα για τις επώδυνες συνέπειες αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων.
Σαφώς λιγότερο δε επηρεάζουν οι πόνοι της ισχιαλγίας τους Γερμανούς από ότι τους Αμερικάνους εργάτες ορυχείων.
Οι Αμερικάνοι είτε αντέχουν λιγότερο ή έχουν μεγαλύτερα παράπονα για την «κακή τους μοίρα» και την άσχημη δουλειά τους.
Βλέπουμε λοιπόν ότι πολύ κοινωνικοί περιβαλλοντολογικοί και εν γένει εξωσωματικοί παράγοντες παίζουνε ένα σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου πόνου.
Λογικό είναι σε κάθε περίπτωση εξέτασης επώδυνης κατάστασης όλοι αυτοί οι παράγοντες να λαμβάνονται υπόψη.
Ετικέττες: ανάπτυξη πόνου, εξωτερικός επηρεασμός, κοινωνία, περιβάλλον
Δεν επικοινωνούν δηλαδή μεταξύ τους γραμμικά διαδικτυακά αλλά τελείως άνευ κλίμακας π.χ. δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και ο ζυμομύκητας που χρησιμοποιείται στην αρτοποιεία.
Με έκπληξη οι βιολόγοι διαπίστωσαν ότι στην συμπεριφορά πρωτεϊνών και των δύο οργανισμών εμφανίζεται η επικοινωνία τους παρόμοια με το διαδίκτυο.
Δηλαδή ενώ όλες οι πρωτεΐνες είναι ίδιες κάποιες είναι κόμβοι με ελάχιστη δραστηριότητα επικοινωνίας ως προς τις άλλες και ορισμένες με τεράστια δραστηριότητα έτσι που λειτουργικά αυτές να είναι βασικοί κόμβοι και άλλοι ασήμαντοι. Το όλο θέμα δείχνει ότι για την ανάπτυξη της λειτουργικότητας και την διεκπεραίωση του έργου παραγωγής και στους δύο οργανισμούς όπως και στο διαδίκτυο, βασική προϋπόθεση είναι η λειτουργία των βασικών κόμβων.
Ετικέττες: βασικοί κόμβοι, διαδίκτυο, ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ζυμομύκητες
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 2:32 μ.μ.
Το ίδιο γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις απραξίας.
Η ιδεοκινητικές απραξίες εκεί που ξεχνάει ο ασθενής ορισμένες κινήσεις σε συνδυασμό με την ανάλογη σύνδεση με την μνήμη. Βλέπουμε δηλαδή ότι ο εγκέφαλος όταν έχει μια διαταραχή μπορεί να μην αφορά το αυτοτελές κέντρο στην λειτουργία του αλλά τον συνδυασμό και τον αδύναμο κρίκο που υπάρχει στο νευραξονικό τόξο που παράγει αυτές τις λειτουργίες δηλαδή κίνηση, γνώση κ.λ.π. που συνδυάζονται με την μνήμη.
Ετικέττες: αγνωσία, απραξία, αφασία, σημασιολογική μνήμη

Παρόλα αυτά παραμένει ένα ουσιαστικό νευρολογικό εύρημα με μεγάλη σημασία.
Ο λόγος που του δίνει αυτήν την ιδιαιτερότητα είναι αυτή η ίδια η πορεία του τροχιλιακού νεύρου από τον μεσεγκέφαλο έως τον οφθαλμό.
Πρόκειται για μια από τις μακρύτερες «πορείες» εγκεφαλικών νεύρων που την κάνει ευάλωτη σε κάθε εμφανιζόμενη εγκεφαλική δυσλειτουργία.
Η δυσλειτουργία μπορεί να είναι τραύμα, όγκος, εκφυλιστικό νόσημα κ.λ.π.
Συνεπώς, σε περίπτωση διπλωπίας, ο έλεγχος πρέπει να είναι εξονυχιστικός.

Ετικέττες: ακουστικά ερεθίσματα, παραισθήσεις, ψευδοπαραίσθηση
ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΓΧΥΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 1:24 μ.μ.
Να διερευνάται δε επισταμένως όταν εμφανίζεται σε επαναλήψεις.
Έχουμε μάθει από την εμπειρία μας σε πνευμονικά ή καρδιακά προβλήματα π.χ. δύσπνοια, ταχυκαρδίες, όταν επαναλαμβάνονται να τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και να τρέχουμε στον γιατρό και να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα την κάθε προτεινόμενη θεραπεία.
Η προσέγγιση του ειδικού γιατρού (νευρολόγου) στις περιπτώσεις συγχυτικών καταστάσεων πρέπει να μας κάνει ακόμη πιο ευαίσθητους και να μας βάλει σε μεγαλύτερη εγρήγορση.
Το λεγόμενο ψυχικό σοκ που υφίσταται κάθε φορά με άσχημες και ακραίες για εμάς καταστάσεις έχει μια «προστιθεμένη αξία» και οδηγεί σε φθορά το νευρικό μας σύστημα που πολλές φορές είναι μην αναστρέψιμη. Είναι ανάγκη λοιπόν, ιδιαίτερα όταν έχουμε και δουλειές με απαιτήσεις υψηλών εγκεφαλικών επιδόσεων, π.χ. μάνατζερ, πολιτική κ.λ.π. να έχουμε μια έντονη πρόληψη για τις συγχυτικές καταστάσεις.
Ετικέττες: νευρολόγος, πνευματική δραστηριότητα, πρόληψη, συγχυτικές καταστάσεις
Η αυτοκτονία είναι πάντοτε κάτι που τραυματίζει και ιδιαίτερα πονάει όταν ακούει κανείς ότι πρόκειται για νέο άνθρωπο όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση το θύμα. Εκείνο όμως που είναι αξιοπρόσεκτο σε αυτήν την περίπτωση είναι ο τρόπος χειρισμού των καθημερινών, πριν φτάσει στο άκρο της ψυχικής αδυναμίας και βάλει τέλος στην ζωή του.
Αναζήτησε διέξοδο στο μύθο που πουλάει η τηλεόραση, γενικά η κατασκευή γνώμης που υφιστάμεθα όλοι αυτόν τον καιρό ότι υπάρχουν ευκαιρίες κάπου σε μη κλασσικές περιπτώσεις όπως είναι π.χ. τα reality.
Αυτή η μορφή ψυχικού τζόγου έχει οδηγήσει πάρα πολλούς σε παρόμοιες αποφάσεις και ίσως για μερικές από αυτές δεν ξέρουμε ακόμα.
Η συγκεκριμένη αυτοκτονία αποτελεί ένα στοιχείο το πόσο καταλυτικά δρα στον ψυχισμό του καθενός τα λεγόμενα reality ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο, φτάνοντας στο σημείο του οικονομικού διεξόδου.
Ετικέττες: αυτοκτονία, οικονομικό αδιέξοδο, ψυχική αντοχή, reality

Η ψύχη λοιπόν όταν διαταράσσεται προκαλεί άγχος, διαταραχές του ύπνου, μετατραυματικό στρες και θυμό.
Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να προσβάλλουν ή μια στο είδος της κάθε ασθενή ή συνδυασμό από όλες αυτές πάλι των ασθενών. Στους ψυχολογικούς παράγοντες του πόνου αντιδρά καθολικά ο οργανισμός πέρα από τις επώδυνες καταστάσεις και με στρες.
Δηλαδή έχουμε μια μεικτή αλγοαγχωτική κατάσταση διαφόρων βαθμών,
Σε κάθε παράπονο πόνου έχουμε υποχρέωση τους ψυχολογικούς παράγοντες να τους λαμβάνουμε υπόψη και να τους αναλύουμε.

Τα φωνήεντα δεν γίνονται σωστά αντιληπτά και εκφέρονται λάθος.
Τα προσβεβλημένα φωνήεντα τόσο όσον αφορά την κατασκευή και τον τρόπο παραγωγής τους δεν έχουν σωστή εφαρμογή.
Έτσι έχουμε συστηματικές διαταραχές του διαχωρισμού των φωνηέντων σε μια πρόταση. Δηλαδή υφίσταται ένα ουσιαστικό πρόβλημα της ανάλυσης και σύνθεσης φωνηέντων που εξελίσσεται διαδοχικά σε μια αρρωστημένη διαταραχή.
Ετικέττες: ανάλυση, διάκριση, σύνθεση φωνηέντων, φωνητική
Πρόκειται για έναν μεταμορφωτικό τρόπο ζωής που στο ατομικό επίπεδο φτάνει στην απόλυτη αμφιβολία και ανασφάλεια. Το ίδιο βέβαια μπορεί να συμβεί και σε υπερατομικό επίπεδο.
Περιβαλλοντολογικές καταστροφές, οικονομικές κρίσεις, ανεργία, τρομοκρατικά γεγονότα, έχουν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα.
Το δυσάρεστο είναι ότι η μεταμοντέρνα κοινωνία πολλές φορές τα προσφέρει και τα δύο αθροιστικά.
Έχουμε ατομικούς και υπερατομικούς κραδασμούς στο ίδιο πρόσωπο την ίδια στιγμή. Αυτά δημιουργούν ένα άρρωστο και επικίνδυνα ψυχωτικό περιβάλλον ιδιαίτερα σε απροετοίμαστα για αυτό άτομα.
Ετικέττες: ανασφάλεια, δυσθυμία, κίνδυνος, υπερατομικό επίπεδο, ψυχωτικό περιβάλλον
Πέρα από αυτό υπάρχουν πλέον παρατηρήσεις ότι τα πρωτόζωα, όπως και τα φύκια, ρυθμίζουν την φωτοσύνθεση τους με ένα 24ωρο ρυθμό.
Αυτός ο ρυθμός που λέγεται κιρκαδικός ρυθμός διέπει τον τρόπο ζωής έμβιων ζώων και πολλών φυτών. Βέβαια δεν έχει αναλυθεί τελείως απόλυτα ο ρόλος του, πάντως η ύπαρξη του είναι σίγουρη και συμβαίνει σε πολλές ζώσες μορφής σε σημείο με την αλληλεξάρτηση που φέρνει η φύση, ο ρυθμός αυτός να επηρεάζει ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί να δίνουνε σε όργανα ή συστήματα την μετάδοση του ρυθμού.
Οι κιρκαδικοί ρυθμοί λοιπόν διέπουν την ζωή μας με αυτόν τον τρόπο.
Ετικέττες: κιρκαδικός ρυθμός, μύκητες, πράσινο της θάλασσας, σπόρια, φύκια, χρόνος
Ο εν λόγω ζωτικός χώρος είναι στον μεσεγκέφαλο και είναι η γέφυρα η οποία λόγω της θέσης της είναι ευάλωτη σε πολλά νευρολογικά νοσήματα όπως π.χ. σε αγγειακές βλάβες, ΣΚΠ, συρριγγομυελία και νόσος του κινητικού νευρώνα.
Όλα αυτά είναι βαριά νευρολογικά νοσήματα από τα οποία τα περισσότερα μπορεί κανείς να τα «προλάβει», όταν η θεραπεία είναι έγκαιρη. Συνεπώς πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί και να εξετάζουμε πάντα τις κινήσεις των οφθαλμών και όταν διαπιστωθεί μια παράλυση του απαγωγού, δηλαδή όταν ο οφθαλμός δεν πηγαίνει προς τα έξω να συμβουλευόμαστε άμεσα τον ειδικό γιατρό και να ακολουθούμε όλοι την διαγνωστική διαδικασία που πρέπει.
Ετικέττες: απαγωγό νεύρο, γέφυρα, ετερόπλευρη παράλυση, νόσος κινητικού νευρώνα, ΣΚΠ
Παλιά θεωρείται αθεράπευτη και ήτανε πάρα πολύ δύσκολο να δοθεί οποιαδήποτε αγωγή. Σήμερα με τα διάφορα αντιιΐκα, αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα έχουμε την δυνατότητα να την καταπολεμήσουμε με μεγάλη επιτυχία αρκεί η διάγνωση της να γίνει έγκαιρα και με τον σωστό τρόπο.
Σήμερα δεν χρειάζονται επώδυνες εξετάσεις όπως παλιά με την ηλεκτρομυογραφία που τρυπούσαμε με μια βελόνα τους διαφόρους μυς για να δούμε την έκταση της νόσου. Υπάρχουν πιο απλές μέθοδοι και ιδιαίτερα η κλινική διάγνωση. Εκείνο που πιέζει έντονα και πρέπει να γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η μικροβιολογική ανάλυση για τους διαφόρους ιούς ή άλλα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις καταστάσεις και να αντιμετωπιστούνε με την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή.
Ετικέττες: Γκουλιέν Μπαρέ, ιοί, παράλυση, πολυριζίτιδα, φάρμακα

Συγκεκριμένα ο συνηθισμένος τρόπος δράσης της, ήτανε η μεταφορά κάποιων γονιδίων η ένζυμων μέσο απενεργοποιημένων αδενοϊών με στόχο ορισμένα σημεία του ανθρώπινου σώματος π.χ. ήπαρ.
Βρέθηκε όμως ότι η επιθυμούμενη ευστροφία δεν είναι μεγάλη και ο ιός «βλήμα» ξέφευγε του στόχου «οργάνου», πήγαινε σε άλλα όργανα με αποτέλεσμα να προκαλεί δυνατές παρενέργειες και επιπλοκές.
Ένα από αυτά ήταν η μεγάλη αύξηση μιας πρωτεΐνης της ιντερλευκίνης (IL6) η οποία μεγαλώνει τις φλεγμονές και προκαλεί καρκινογενέσεις.
Έτσι τώρα το πρόβλημα της γονιδιακής θεραπείας και των σχετικών ερευνών μετατίθεται στην χαλιναγώγηση των παρενεργειών αυτών.
Ετικέττες: γονιδιακή θεραπεία, ιντερλευκίνη – 6, καρκινογένεση, όργανα – στόχος, φλεγμονή
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
0 Σχολίασαν Αναρτήθηκε από τον Dr D. Kountouris at 4:57 μ.μ.Ετικέττες: αριστερό ημισφαίριο, Δεξί ημισφαίριο, εγκέφαλος, πολιτική ζωή, πολιτισμός
Ετικέττες: ασφάλιση, ευρωπαϊκή φροντίδα, ΙΚΑ, ουρά, υπάλληλοι ΙΚΑ, φροντίδα

Οι Αγγλοσάξωνες έχουνε βρει τον πιο επιτυχημένο ορισμό σε ότι αφορά την καινούρια μνήμη ονομάζοντας την Sort term memory θέλοντας να καταδείξουνε την πληροφορία που καταγράφεται άμεσα ενώ τα γεγονότα τρέχουν.
Δηλαδή σε μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό είναι πολύ ουσιαστικό για αυτό όταν μιλάμε έχω διαταραχές της προσφάτου μνήμης και δεν θυμάμαι «χτές τι έφαγα» τότε δεν μιλάμε για την Sort term memory μιλάμε για την long term memory (LTM) δηλαδή για την παλιά μνήμη.
Εάν κάποιος κατά την διάρκεια μιας διάλεξης ξεχνάει μετά το πέρας αυτής ορισμένα κομμάτια ή δεν έχει πλήρη ειρμό των όσων άκουσε τότε μιλάμε για διαταραχή της παλιάς μνήμης.
Όπως είπαμε η διαταραχή αυτή ξεκινάει πριν μερικά δευτερόλεπτα. Για αυτόν τον λόγο η πρόσφατη μνήμη αυτή που είναι παρούσα στα γεγονότα και έχει δυνατότητα καταγραφής λέγεται και άμεση μνήμη ή πολύ τακτικότερα σαν εργασιακή μνήμη.
Όταν μιλάμε για διαταραχές της εργασιακής μνήμης καταλαβαίνουμε ότι η διαταραχή υφίσταται σχεδόν κατά την ώρα που ακούμε και δεν καταγράφουμε κάτι.
Ετικέττες: εργασιακή μνήμη, παλιά καινούρια μνήμη, long term memory, Sort term memory

Βέβαια ανάλογες παρατηρήσεις στην φυσική είχε κάνει και ο Αριστοτέλης ο οποίος πίστευε ότι όλοι ακολουθούν μια κυκλική κίνηση. Γεννιούνται και παρέρχονται και ξαναρχίζουν πάλι από ένα ίδιο χρονικό σημείο.
Ο ίδιος θεωρούσε ότι ο χρόνος είναι κύκλος όπως και οι στωικοί που πίστευαν ότι οι πλανήτες γνωρίζουν πάντα στην θέση τους θεωρώντας έτσι ότι η ζωή μετά το κλείσιμο του κύκλου ξαναρχίζει πιο έντονα και μπορεί να επαναπραγματευθεί με τις ίδιες καταστάσεις, τα ίδια καιρικά φαινόμενα και τις ίδιες ιστορίες.
Ετικέττες: Αριστοτέλης, κύκλος, Λαμάτ, Μάγιας, χρόνος
Ένα από τα όργανα που πιέζονται είναι και η περιοχή του δέρματος 3 με 4 εκατοστά περίπου πάνω από την βάση των γεννητικών οργάνων που προβάλλει ένα έντονο καυστικό άλγος και ένα αίσθημα πίεσης. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό οφείλεται στο ότι οι υποδοχείς των ελεύθερων νευρικών απολήξεων της περιοχής. Εκεί ερεθίζονται και προβάλλουν το άλγος αυτό με το αίσθημα πίεσης.
Ετικέττες: διαγνωστικό σημείο, ελεύθερες νευρικές απολήξεις, οιδήματα, προστάτης, προστατίτιδα, φλεγμονή

Μέχρι το σημείο του «σχηματισμού του» και της εμφάνισης του στις διάφορες διαδικασίες έχει παρεισφρήσει ή σύγχρονη έρευνα.
Σε καμία όμως περίπτωση αυτή η έρευνα δεν έχει φτάσει τελεσίδικα σε τέτοια συμπεράσματα που να μας κάνει κατανοητή την σχέση πνεύματος και σώματος.
Έτσι λοιπόν οι γνωστικές επιστήμες που προκύπτουν από αυτό το ερευνητικό κανάλι είναι ουσιαστικά περισσότερο προσανατολισμένες στο θέμα της συνείδησης που προκύπτει από τον συγκερασμό σώμα – πνεύμα.
Έτσι λοιπόν οι σύγχρονες ερωτήσεις μετατίθενται πλέον στο επίπεδο πως προκύπτει και δρα η συνείδηση.
Ετικέττες: γνωστικές επιστήμες, νευρολογικά κύτταρα, πνεύμα, συνείδηση, σώμα

Ακριβώς εκεί παίζεται και το παιχνίδι της ρύθμισης ή της τρέλας που μπορεί να δηλητηριάσει για χρόνια την ζωή ενός ανθρώπου.
Ετικέττες: εγκέφαλος, κατάθλιψη, νευροβιολόγοι, προμετωπιαίος λοβός, σχιζοφρένεια
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΔΥΜΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ...
-
Το εγκεφαλογράφημα είναι εδώ και μισό αιώνα πλέον γνωστό στην κλινική ρουτίνα. Κυρίως, χρησιμοποιείται για τη διάγνωση των εκφυλιστικών παθή...
-
Ο ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ «ΧΤΥΠΑΕΙ» ΣΕ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ, ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ. ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ...
-
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΛΟΓΩ ΖΕΣΤΗΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΠΟΙΚΙΛΟΧΡΟΥ ΠΙΤΥΡΙΑΣΗΣ Αν και η βασική αιτία της εμφάνισης της πο...
-
ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΛΑΦΡΑ ΜΟΡΦΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ...
-
Η ΜΥΟΤΟΝΙΚΗ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΓΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ «ΥΠΟΥΛΗ» ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΠΟΥ «ΞΑΦΝΙΑΖΕΙ» ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν γι...
-
Με τρομερή συχνότητα εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό ο έρπης ζωστήρας. Πρόκειται για κόκκινες επώδυνες φουσκάλες με φαγούρα και πόνο, ταξιδε...
-
ΟΙ ΑΡΑΧΝΟΕΙΔEIΣ ΚΥΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΑΧΝΟΕΙΔΗ ΜΗΝΙΓΓΑ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ Κ...
-
ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΠΗ ΖΩΣΤΗΡΑ ΜΑΖΙ Η ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΝΤΟΝΟ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ. Η συνύπαρξη των δύο νοσηρών καταστάσεων,...
-
ΈΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΑΝΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ. Μέσα στον εγκέφαλο υπάρχει ένα σύστημ...