ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Η ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ 5% ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕ 10% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.
Εξελικτικά όμως παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα και οι αριστερόχειρες αποτελούν μια κατά κάποιο τρόπο υποβαθμισμένη μειονότητα σε ότι αφορά τα διάφορα εργαλεία ή ακόμη και τα όργανα αθλητισμού και οικιακές συσκευές.
Για παράδειγμα ένα ψαλίδι είναι έτσι διαρρυθμισμένο με τις λεπίδες του που να απαιτεί δεξιόχειρα χρήστη.
Για τον αριστερόχειρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να συντονίσει έναν δεξιόχειρα «κατασκευασμένο» ψαλίδι.
Τα τελευταία βέβαια χρόνια υπάρχουν και ανάλογες κατασκευές όπως και σε κουζινικά μαχαίρια που δίνουνε την δυνατότητα να έχουνε και οι αριστερόχειρες ιδιαίτερα εργάτες την πρόσβαση στα ανάλογα εργαλεία.
Το ίδιο γίνεται και με τους μουσικούς σε ότι αφορά κιθάρα, πιάνο, τρομπέτες ή παίκτες του γκολφ ακόμα και εργαλεία κουζίνας.
Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που είναι προνομιούχοι οι αριστερόχειρες όπως για παράδειγμα στην χρήση του εξάντα όπου μπορούνε να το χειριστούνε με το «καλό» χέρι το αριστερό και δεν χρειάζεται να τον αφήνουνε κάτω προκειμένου να γράψουνε τις ενδείξεις όπως κάνουνε οι δεξιόχειροι.
Βέβαια με την εποχή των κομπιούτερ έχει έρθει μια αλλαγή σε ότι αφορά τις καταστάσεις αυτές.
Ίσως να είναι και η μόνη περίπτωση που χάθηκε ένα προνόμιο για τους αριστερόχειρες της αραβικής, περσικής και εβραϊκής γραφής.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.