ΓΟΝΙΔΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΕΣΤΙΑΚΕΣ ΑΤΡΟΦΙΕΣ ΤΗΣ ΦΑΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ.
Πολλές φορές υπάρχει σαν τυχαίο εύρημα η ανακάλυψη εστιακών ατροφιών της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου, χωρίς έντονη σαφή κλινική συμπτωματολογία.
Βέβαια, αυτές οι ατροφικές εστίες πάντα συμβαδίζουν με μια υπολειπόμενη εγκεφαλική λειτουργία, η οποία, όμως, επειδή ακριβώς δεν έχει έντονο χαρακτήρα, θεωρείται και αξιολογείται εντός των λεγόμενων «φυσιολογικών ορίων».
Βέβαια, όσο περνάει ο καιρός και αναπτύσσονται με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας οι διάφορες εξεταστικές μέθοδοι έρχονται καινούρια δεδομένα και νέα στοιχεία αξιολόγησης στο φως, π.χ. ότι όλη αυτή η ιστορία της σημειακής ατροφίας δεν είναι τυχαία εξέλιξη, αλλά, προϊόν μιας γονιδιακής διαταραχής και συγκεκριμένα, μιας κόπιας της αλληλουχίας ΑΡΟΕ ε4.Βλέπουμε, δηλαδή, ότι έχουμε να κάνουμε με μια παθολογική κατάσταση γονιδιακής προέλευσης, που δεν ερευνήθηκε αρκετά, γιατί δεν υπήρχε έντονη συμπτωματολογία.
Και για να υποδειχθεί η κλινική σημασία της όλης ιστορίας, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται πάντα εκτεταμένος έλεγχος του εγκεφάλου, έστω και σε σημειακές διαταραχές της λειτουργίας του, διότι το κακό μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ότι φαίνεται.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.