Η ΠΕΡΟΝΙΑΙΑ ΜΥΪΚΗ ΑΤΡΟΦΙΑ, ΝΟΣΟΣ CHARCOT-MARIE-TOOTH, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΥΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ, ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΑΚΤΙΚΑ ΑΠ’ ΟΤΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.
Η ασθένεια αυτή είναι κληρονομική με τον αυτοσωματικό επικρατούντα τύπο και αρχίζει με μια πάρα πολύ βραδεία ατροφία των μυών των κάτω άκρων και αργότερα των άνω, που κατά καιρούς διακόπτεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να επανεμφανιστεί πάλι με αργή εξέλιξη.
Η νόσος αυτή δεν είναι επικίνδυνη από τον χαρακτήρα της, αλλά, τα συμπτώματα ενεργούν πολύ «ύπουλα», έτσι που για αρκετό καιρό να μην τα αντιλαμβάνεται ούτε ο ασθενής, ούτε ο γιατρός, αν τύχει να τα εξετάσει.
Όταν τα συμπτώματα προχωρήσουν πολύ, τότε τα κάτω άκρα μοιάζουν με ένα «αναποδογυρισμένο μπουκάλι κρασιού» και στα άνω άκρα παρατηρείται γαμψοχειρία.
Μέχρι τώρα υπήρχε η πεποίθηση ότι η νόσος προσβάλλει μόνο το περιφερικό νευρικό σύστημα και δεν υπάρχει για αυτήν θεραπεία. Κάποιες εγχειρήσεις που κατά περιόδους δοκιμάστηκαν είχαν μόνο διορθωτικό σκοπό.
Καινούριες έρευνες, όμως, έχουν πλέον αποδείξει ότι στις περιπτώσεις της μυϊκής ατροφίας έχουμε και συμμετοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος και μάλιστα, περισσότερο του οπτικού νεύρου.
Επειδή, όμως, υπάρχει φοβερή καθυστέρηση τόσο στην διάγνωση, όσο και στην πλήρη εξερεύνηση αυτής της νόσου, συνήθως οι μοντέρνες θεραπείες, όπως π.χ. αυτή με την ενδοφλέβια χορήγηση ανοσοσφαιρινών, στερούνται αμέσων θεαματικών αποτελεσμάτων και ήδη απογοητευμένοι από την ασθένεια γιατροί και ασθενείς εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια.
Για τον λόγο αυτό, και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχει έστω και η παραμικρή υπόνοια κλινικής επιβάρυνσης, είναι αναγκαία η άμεση διάγνωση, που από εξειδικευμένο γιατρό είναι κατά κανόνα εύκολη και η θεραπεία σε ταυτόχρονη χορήγηση.
Σε πολλά περιστατικά που έγινε άμεση θεραπευτική αγωγή και δεν ήταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά, έτσι που να μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η θεραπεία είναι επιβεβλημένη και η κάθε καθυστέρηση της χορήγησης της είναι λάθος.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.