ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ: ΑΛΕΞΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΡΑΦΙΑ


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ. Η ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ.
Πενηνταπεντάχρονος με ελαφρύ διαβήτη και υπέρταση και ευκαιριακός καπνιστής, μετά από έντονο φαγοπότι και αγρύπνια, το πρωί της άλλης μέρας μόλις σηκώνεται από το κρεβάτι του, νιώθει έντονο πονοκέφαλο και αστάθεια, διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να διαβάσει, να αντιγράψει και να ονομάσει χρώματα.
Με την προτροπή, όμως, της γυναίκας του διαπιστώνει ότι γράφει «αυθόρμητα» και μπορεί με το χέρι του να ξεχωρίσει τα χρώματα που δεν μπορεί να τα κατονομάσει. Πρόκειται για μια πολύ χαρακτηριστική εγκεφαλική βλάβη, που λέγεται αλεξία χωρίς αγραφία.
Η βλάβη είναι στο οπτικό κέντρο του εγκεφάλου, η διακοπή της επικοινωνίας της με την αναγνώριση του λόγου (γωνιώδης έλικα) του άλλου ημισφαιρίου.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα βασανιστικό πρόβλημα που επηρεάζει ουσιαστικά τη ζωή του ασθενούς και την επικοινωνία του με το περιβάλλον, σε σημείο που τον οδηγεί σε μαρασμό. Πολλές φορές ύστερα από έγκαιρη διάγνωση και άμεση αγωγή, υπάρχει βελτίωση.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.