Η ΑΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΥΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΦΛΟΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΗΣΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ.Η άνοια είναι λοιπόν μια προοδευτική έκπτωση των εγκεφαλικών νοητικών λειτουργιών, της συμπεριφοράς και της προσωπικότητας. Ο ασθενής σαν πρώτο σύμπτωμα παρουσιάζει μια αβεβαιότητα για τον εαυτό του, φοβάται ή δυσανασχετεί με το κοινωνικό του περιβάλλον και αρχίζει να απομονώνεται.
Μετά το στάδιο αυτό εμφανίζεται η δυσχέρεια του στην διεκπεραίωση της καθημερινότητας και κυρίως σε ότι αφορά την επίγνωση.
Με τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζεται και η αλλαγή της συμπεριφοράς που συνοδεύεται συνήθως από μια λανθάνουσα επιθετικότητα και απώλεια αναστολών.
Η συνέχεια των συμπτωμάτων αυτών, χωρίς ανάλογη επιτυχημένη θεραπευτική παρέμβαση φέρνει την αύξηση τους καθώς επίσης μια βουβότητα και ακράτεια ούρων και κοπράνων. Εάν φθάσει αυτό το στάδιο στο τέλος επέρχεται από θάνατο από μαρασμό.
Η άνοια μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας όμως κατά κανόνα εμφανίζεται μετά τα 65 με ένα ετήσιο δείκτη εμφάνιση 200 περιστατικών ανά 100.000 πληθυσμού.
Έχει διάφορα στάδια συμπτωμάτων (υποξεία, οξεία και χρόνια).
Μια πολύ βασική εξέταση για την διάγνωση και παρακολούθηση της πορείας της άνοιας είναι το εγκεφαλογράφημα το οποίο σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γίνεται τακτικά διότι είναι εύχρηστο, ανώδυνο, αναίμακτο και πλήρες πληροφοριών.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.