ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ ΜΕ ΑΥΡΑ: ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ


ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΤΕΔΕΙΞΑΝ ΠΩΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ ΜΕ ΑΥΡΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ, ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ. ΓΕΓΟΝΟΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΩΝ.
Οι ημικρανίες με αύρα έχουν μια τυπική συμπτωματολογία: αρχίζουν με έντονο πόνο, αφού προηγηθεί μια στομαχική ανησυχία και μία γενικευμένη δυσφορία. Καταλαμβάνουν τη μία πλευρά της κεφαλής, με σύγχρονη σύσπαση του προσώπου από τη σύστοιχη μεριά, διαταραχές της όρασης («μαυράκι» μπροστά από το μάτι), έντονη ζάλη και εμετό, δυσανεξία στο φως και στο θόρυβο.
Μπορούν να έχουν διάρκεια από μερικά δευτερόλεπτα ως και μέρες. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια, τόσο πιο επικίνδυνες είναι. Γυναίκες καπνίστριες με πολυκυστικές ωοθήκες και ακμή, καθώς επίσης και κληρονομική επιβάρυνση, είναι η πιο ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού.
Το έντονο στρες προκαλεί αύξηση των ημικρανιών, τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα. Όταν λέμε έντονο στρες, αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε έχει σχέση με δυσάρεστα γεγονότα μέσα στην καθημερινότητα, ακόμη και αν αυτά είναι άσχημες ειδήσεις από την τηλεόραση ή πίεση από το σύζυγο.
Η συμπτωματολογία και η επικινδυνότητα των ημικρανιών με αύρα είναι στην κυριολεξία «ρωσική ρουλέτα». Μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες και μόνιμες βλάβες, π.χ. τύφλωση, ημιτύφλωση, ημιπάρεση, ημιπληγία, εγκεφαλική αιμορραγία κλπ ανά πάσα στιγμή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται η συμπτωματολογία επιπόλαια ή με ελαφριά καρδιά.
Η θεραπεία έγκειται σε γρήγορη αντιμετώπιση του εγκεφαλικού οιδήματος, που προκαλεί η ημικρανία, με παυσίπονα ή μυοχαλαρωτικά, σε τέτοια διάρκεια μέχρι να σβήσουν τα συμπτώματα. Μειωμένη μετά η αγωγή πρέπει να συνεχιστεί για βδομάδες και με το κλείσιμο της χρειάζεται νευρολογικός επανέλεγχος για επανεκτίμηση με εγκεφαλογράφημα ή ακόμη και μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό.
Τα τελευταία ειδικά μπορεί να φαίνονται υπερβολικά, αλλά, στις ημικρανίες ισχύει το «καλύτερα δέκα φορές περισσότερο, παρά μια φορά λιγότερο». Η νεαρή ηλικία των ατόμων που υποφέρουν από αυτές και η επικινδυνότητα των συμπτωμάτων και των επακόλουθών τους δεν αφήνει περιθώρια για διαγνωστικές και θεραπευτικές επιπολαιότητες. Στις ημικρανίες με αύρα πάντοτε προσέχουμε.

1 Comment:

  1. georgia σχολίασε...
    ypofero api ponokefalous....polu suxna...kathimerina.eimnai 22xronon kapnistria ....ti na kano....???pou na apeythintho|??????????

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.