«ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΗΘΙΚΗ»
Μπρεχτ

Σίγουρα τα εισοδήματα μόνο δε φέρνουν την ψυχική ισορροπία. Η ανισότητα, όμως, των εισοδημάτων φέρνει ουσιαστικά προβλήματα ψυχικών διαταραχών. Άγγλοι ερευνητές μπήκαν στον κόπο και μέτρησαν τη διαφορά εισοδήματος μεταξύ του 20% των πιο πλούσιων τάξεων ενός κράτους και το συνέκριναν με τα εισοδήματα του 20% των πιο φτωχών.
Τα συμπεράσματα τα κατέγραψαν σε ένα βιβλίο, το οποίο εξέδωσαν με τον τίτλο «The Spirit Level». Καταγράφεται, λοιπόν, εκεί πρωταθλήτρια οι ΗΠΑ, όπου ένας πλούσιος έχει 8,5 φορές μεγαλύτερα εισοδήματα από ότι ένας που βρίσκεται στον πάτο των εισοδημάτων. Για την Ελλάδα ο δείκτης είναι 6,2. Δηλαδή, ένας αστός που είναι στο 20% έχει 6,2 φορές πιο μεγάλα εισοδήματα από αυτόν που είναι στο 20% των φτωχών. Βέβαια, στις μετρήσεις δεν περιλαμβάνονται τα κέρδη της παρανομίας και τα ποσοστά αυτών που δεν έχουν καθόλου εισόδημα. Βέβαια, ο δείκτης διαφοράς εισοδήματος δείχνει απλώς μια τάση, όπως όλοι οι δείκτες.
Το ουσιαστικό μήνυμα του βιβλίου είναι οι υπόλοιποι παράμετροι που πηγάζουν από τις διαφορές του δείκτη. Έτσι, λοιπόν, όσο ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ των εισοδημάτων των ομάδων, πιστοποιείται αύξηση των ψυχικών διαταραχών και των εξαρτήσεων, διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος με καταθλίψεις και ψυχώσεις των νέων, παχυσαρκία, υπογεννητικότητα και βία.
Όλα αυτά, βέβαια, είναι διαπιστώσεις και όχι λύσεις, και εμείς με την πνευματική τεμπελιά που μας διακρίνει, θέλουμε άμεσα ησυχία και λύσεις. Στην προκειμένη περίπτωση τις λύσεις αναμένεται να τις βρούμε.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.