ΜΙΑ ΝΕΑ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ, ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ.
Ένα Καναδέζικο ερευνητικό ινστιτούτο ανέπτυξε μια εξελιγμένη συσκευή, κάτι μεταξύ ηλεκτροεγκεφαλογράφου και μαγνητικού τομογράφου ψηφιακής καταγραφής.
Με υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να διαβάζει τον μετωπιαίο λοβό, ή ακόμη και κάθε σημείο του εγκεφάλου, έτσι ώστε ανάλογα να δίνει μέσω κομπιούτερ μια απάντηση, χωρίς να μεσολαβεί η διαδικασία της ομιλίας, π.χ. αφού καλωδιωθεί ο ασθενής, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, του γίνονται απλές ερωτήσεις του τύπου «θέλεις νερό; ναι ή όχι;»
Ανάλογα με το που θα ερευνήσει το υπεριώδες φως στην περιοχή του μετωπιαίου λοβού την δραστηριότητα του οξυγόνου και της γλυκόζης, αυτό μεταφράζεται σε μια απάντηση, η οποία -σαν βιολογικό πλέον ρεύμα- κατευθύνεται σε ένα κομπιούτερ, που δίνει γραπτώς ή ακουστικά το ανάλογο ναι ή όχι.
Πρόκειται για μια πολύ πρακτική συσκευή, η οποία είναι απόρροια της σκέψης χρησιμοποίησης ταυτοχρόνως κάποιων νέων τεχνικών, που δίνουν την δυνατότητα συνεννόησης και με ανθρώπους που δεν έχουν την ικανότητα της ομιλίας.
Είναι με σιγουριά ένα τεράστιο νέο βήμα στον χώρο της θεραπείας των νευροψυχιατρικών νοσημάτων. Εάν λάβει κανείς υπόψη και το φθηνό κόστος της όλης κατασκευής πρόκειται για κάτι το μοναδικό.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.