Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟ ΛΙΘΟ ΤΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ.
Το συναίσθημα στους σχιζοφρενείς ασθενείς καταγράφεται κατά κύριο λόγο σαν μια μείωση της έντασης της συναισθηματικής κατάστασης ενώ απουσιάζουν σχεδόν ολοκληρωτικά οποιαδήποτε άλλα σημεία έκφρασης της εικόνας αυτής.
Πολύ τακτικά συνοδεύεται από το σύμπτωμα που λέγεται αλεξιθυμία δηλαδή την ικανότητα να εκφράσει τα συναισθήματα του ή να συναισθανθεί τα αισθήματα άλλου και κυρίως όταν αρχίζει η αρρώστια είναι αυτό πάρα πολύ έντονο.
Πέρα από την αλεξιθυμία υπάρχει και η δυσαρμονία του συναισθήματος που εκδηλώνεται ανάμεσα σε ερεθίσματα και συναισθηματικές αντιδράσεις τόσο ποιοτικά όσο και ποσοστικά.
Δηλαδή έχουμε μια συναισθηματική έλλειψη προσφοράς σε ότι αφορά την έκφραση σε έντονα ερεθίσματα και αντίστροφα. Πολλές φορές υπάρχουν συναισθηματικές αντιδράσεις αμφιθυμικές π.χ. γελάει με το τραγικό και κλαίει με το γελοίο. Είναι σημεία που πρέπει να τα παρακολουθούμε ιδιαίτερα διότι μπορούν να εμφανιστούν και μόνα τους σαν περίπτωση έκφρασης διαταραχών του συναισθήματος και να βασιστεί εκεί η όλη διάγνωση και θεραπεία.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.