ΤΟ ΜΗΝΙΓΓΙΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΟΓΚΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΚΟΗΘΗ ΜΟΡΦΗ.Τα μηνιγγιώματα αποτελούν περίπου το 5% όλων των πρωτοπαθών όγκων του εγκεφάλου.
Έχουνε μια πολύ αργή πορεία και αναπτύσσονται συνήθως από κοκκιώματα (φλεγμονές) της αραχνοειδούς μεμβράνης.
Αραχνοειδής είναι η μήνιγγα που περιβάλλει πρώτη τον εγκέφαλο και είναι κυρίως επιρρεπής σε λοιμώξεις έτσι για να αναπτυχθούν πάνω σε αυτές τα μηνιγγιώματα.
Είναι πολύ κοντά σε φλέβες ή σε φλεβώδης κόμπους οι οποίοι αποτελούν και τις αιτίες των κοκκιωμάτων.
Μπορούνε να αναπτυχθούνε σε οποιαδήποτε θέση της μήνιγγας που περιβάλει τον εγκέφαλο, στην κυρτότητα, στην βάση του εγκεφάλου, στο πίσω μέρος στην κορυφή κ.λ.π.
Η εμφάνισή τους είναι στην ηλικία των 40 με 60 ετών. Απαντά τακτικότερα στις γυναίκες και όπως είπαμε είναι καλοήθης με μια κακοήθη μορφή που σπάνια εμφανίζεται.
Ο ιστός του είναι μεταβατικός, ινοβλαστικός και αγγειοβλαστικός δηλαδή προέρχεται από ίνες και αγγεία που συνυπάρχουν σαν ένα πλέγμα μέσα του και χαρακτηριστικό είναι ότι έχει αγγειοβλαστικές ομάδες που τον τροφοδοτούν γύρω-γύρω.
Έχει ένα κύριο αγγείο με τροφοφόρο αρτηρία η οποία του δίνει αίμα και πολλές φορές ενώνει πολλούς μικρούς λοβούς σε ένα έτσι ώστε να φαίνεται ολοκληρωμένο σαν ένας όγκος. Είναι εύκολο στην διάγνωση και το πρόβλημα που κυρίως αποτελεί είναι αν πρέπει να χειρουργηθεί και πότε.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.