ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ – ΟΡΜΟΝΕΣ : ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ

Η ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ «ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ» ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ.Η κορτιζόλη παράγεται από τα επινεφρίδια που είναι αδένες που κάθονται πάνω στην κορυφή των νεφρών και κυμαίνεται η έκκρισή τους κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
Παράγεται κυρίως κατά το δεύτερο ήμιση της νύχτας και το πρωί με το απόγευμα πέφτει. Κατά την διάρκεια της ημέρας η κορτιζόλη αυξάνεται η μειώνεται ανάλογα με τα ερεθίσματα που δεχόμαστε και με τον τρόπο που αντιδράμε διότι έχει άμεση συμμετοχή τόσο και στην παραγωγή ενέργειας μέσω μεταβολισμού της γλυκόζης, είναι υπεύθυνη για τις ψυχολογικές μας καταστάσεις και ανά πάσα στιγμή για την άμυνα του οργανισμού.
Με τα επίπεδα της ρυθμίζει αντιφλεγμονώδεις και ψυχικές καταστάσεις έτσι που να μπορεί ο οργανισμός να ανταπεξέλθει σε δυσάρεστα και σε ευχάριστα, σε δύσκολα, σε καταστάσεις στρες ή ακόμη και σε ησυχία.
Είναι συνεχώς σε επαφή με την νευρουπόφυση, τμήμα του εγκεφάλου που προκαλεί τις ανάλογες εκκρίσεις και με τον υποθάλαμο.
Τελικά είναι μια αυτοματοποιημένη σχέση επινεφριδίων εγκεφάλου η οποία είναι και ο ρυθμιστής της ζωής.
Αυτά κάνει στις μέσες άκρες η ορμόνη αυτή. Από εκεί και πέρα μικρές, ιδιαίτερες διαφορές που έχει και είναι ουσιαστικές για την υγεία πρέπει με προσοχή να τις μελετήσουμε ξεχωριστά.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.