ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΜΑΝΙΑΣ


Η ΠΥΡΟΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΑΝΑΒΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΦΩΤΙΕΣ.
Η πυρομανία είναι από τις πιο σκληρές ασθένειες της προσωπικότητας, συμπτωματολογικά και ψυχοπαθολογικά.
Παθογνωμονικά, ο ασθενής καταλαμβάνεται, σε περιόδους στρες ή μεγάλης ψυχικής πίεσης, από την έντονη επιθυμία να βάλει φωτιά σε οτιδήποτε, προκειμένου να ανακουφιστεί από την μεγάλη εσωτερική πίεση, που του ασκείται.
Οι πυρομανείς έχουν σταθερά αντικείμενα προτίμησης, ενεργούν με στερεοτυπίες, δηλαδή, χρησιμοποιούν την ίδια τακτική, τους ίδιου τρόπους, τις ίδιες καταστάσεις, για να ανάψουν φωτιές, προκειμένου να ανακουφιστούν. Η επιθυμία τους να βάλουν φωτιά είναι πανίσχυρη και υπεράνω κάθε λογικής ή προσπάθειας συνεννόησης.
Τους είναι αδύνατον να νικήσουν την επιθυμία τους και σκαρφίζονται οτιδήποτε προκειμένου να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μια προσέγγιση και θεραπευτική προσπάθεια, έστω και ψυχοθεραπευτικού τύπου, είναι δυνατή μόνο μετά από φαρμακευτική χορήγηση κατευναστικών και αντιψυχωτικών φαρμάκων. Ακόμη και σε περιπτώσεις χρόνιας θεραπείας, οι ασθενείς αυτοί είναι άκρως επικίνδυνοι σε επιπλοκές και χρήζουν μακροχρόνιας ιατροφαρμακευτικής αγωγής και ψυχιατρικής προσέγγισης και υποστήριξης.
Στην χώρα μας οι πυρομανείς δραστηριοποιούνται κυρίως το καλοκαίρι καίγοντας δάση, πράγματα, ξερά χόρτα ή προκαλώντας φωτιές, ακόμη και σε σπίτια, σε εποχές έντονου καύσωνα με δυνατούς ανέμους και ξηρασία.
Φυσικά, οι πυρομανείς αυτές τις λεπτομέρειες τις γνωρίζουν ιδιαίτερα καλά, καθώς και τα μέρη που είναι ευάλωτα στην φωτιά και εύκολα στη προσέγγιση. Φροντίζουν να φυλάσσονται ή τελούν υπό παρατήρηση και πολλές φορές ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες για την ολοκλήρωση του πάθους τους. Λαμβάνουν πάντοτε πρόνοια να σκεπάζουν τα ίχνη τους, προκειμένου όχι μόνο να μην συλληφθούν, αλλά, και με την έννοια ότι βελτιώνουν την τεχνική τους.
Στις τελευταίες διαδηλώσεις που παρακολουθούμε όλοι στην τηλεόραση φαίνεται ότι δραστηριοποιείται και μα δεύτερη μεγάλη κατηγορία πυρομανών, αυτή των μεγάλων αστικών περιοχών, που δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα σε εποχές διαταραχών (διαδηλώσεων- εκδηλώσεων).
Βλέπουμε στην τηλεόραση ότι έχουν αναπτύξει ειδικές τεχνικές τοποθέτησης αναφλεκτικών υλικών για τη δημιουργία γρήγορης πυρκαγιάς και άμεσης απομάκρυνσής τους από τον τόπο της φωτιάς και παρατήρησης εκ του μακρόθεν. Παθογνωμονικά, μπορεί κάνεις να το δει αυτό σαφώς από την οικονομία των κινήσεων που έχουν στην επίτευξη του παρανοϊκού τους έργου και στον γρήγορο τρόπο απομάκρυνσης, χωρίς να έχουν καμία σχέση με τα υπόλοιπα δρώμενα. Με την συχνότητα που συμβαίνουν αναταραχές και διαδηλώσεις έχουν βρει και οι πυρομανείς την εικόνα της καθημερινής ψυχιατρικής έκφρασης.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.