Σε ένα παγκόσμιο συνέδριο για το περιβάλλον που έγινε τον Ιούλιο του 1988 στην Μαδρίτη, παρουσιάσαμε μια εργασία που βασιζόταν στα αποτελέσματα νευροφυσιολογικών και ψυχομετρικών ελέγχων, σχετικά με την λειτουργία της μνήμης και του θυμικού, ανθρώπων πάνω από 55 ετών, οι οποίοι ήτανε εκτεθειμένοι σε θορύβους της μεγαλούπολης σε σχέση με συνομηλίκους τους, οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν τον θόρυβο της εξοχής ή του χωριού.
Οι εξετάσεις έδειξαν, όπως αναμενόταν, ότι η μνήμη ήταν λιγότερο επηρεασμένη στους ανθρώπους της εξοχής από τους συνομήλικούς στους στην πόλη. Η διαφορά ήταν ουσιαστική και εκτιμήθηκε σαν σημαντικός παράγων σε ότι αφορά την καθημερινότητα του θορύβου της πόλης.
Αντίθετα, οι συναισθηματικές διαταραχές δεν έδειξαν ουσιαστικές διαφορές στις δύο ομάδες. Έτσι, απέμεινε, λοιπόν, ουσιώδες εύρημα η απώλεια της μνήμης λόγω της συνεχούς έντασης του θορύβου.
Όταν κανείς σε ιατρικό επίπεδο έχει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα, τα οποία δεν επιδέχονται αμέσου ιατρικής αντιμετώπισης συνιστά και προτιμά την μέθοδο της αποφυγής. Είπαμε, λοιπόν, στα πάσχοντα άτομα να αποφεύγουν όσο γίνεται τους περιττούς θορύβους εντός σπιτιού (συνεχές παίξιμο του ραδιόφωνου ή της τηλεόρασης, θορυβώδεις ηλεκτρικές συσκευές, ηχομονωτική κάλυψη θορυβωδών δωματίων ή άλλων χώρων, ή ακόμα ωτοασπίδες κατά την διάρκεια του ύπνου).
Βέβαια, η συμβουλή επεκτεινόταν ότι στην περίπτωση αυτή η κατάκλιση να γίνεται νωρίς ώστε να μην χρειάζεται ξυπνητήρι το πρωί.
Αν και φαίνεται αστείο, το ξυπνητήρι επηρεάζει με τον θόρυβο του στην διάρκεια της ημέρας την μνήμη και την συγκέντρωση. Ιδιαίτερα δε, όταν ο ύπνος δεν είναι καλός. Σε ένα ποσοστό περίπου 30% των προσώπων που είχανε τέτοια προβλήματα και τα επανεξετάσαμε σε ένα χρόνο αφού λάβανε αυτά τα μέτρα, βρέθηκε επαρκής βελτίωση της προσφάτους μνήμης και ουσιαστική βελτίωση της συγκέντρωσης. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι με απλά μέτρα μπορούμε να βοηθηθούμε ουσιαστικά στην καθημερινή κόλαση του θορύβου που ζούμε. Καλό είναι, λοιπόν, να έχουμε μια γενική εφαρμογή σε συλλογικό επίπεδο για όλα αυτά.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.