ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ

ΟΙ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ. ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ.
Η σχιζοφρένεια ανήκει στις ψυχώσεις και περίπου το 1% του πληθυσμού την εμφανίζει μια φορά κατά την διάρκεια της ζωής του.
Η σχιζοφρένεια μπορεί να εμφανισθεί ακόμα και κατά την παιδική ηλικία (ηβηφρένεια) όμως στις ηλικίες μεταξύ 20 και 40 ετών έχει την μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η σχιζοφρένεια προσβάλλει τους άνδρες αρκετά χρόνια πριν τις γυναίκες, γεγονός που δίνει βάση για υπόνοιες του παθογεννετικού ρόλου της τεστοστερόνης στην γέννηση της. Η σχιζοφρένεια προχωράει κυρίως με εξάρσεις και σπάνια με συνεχή στάθμη ή προϊούσα μορφή.
Γενικά η σχιζοφρένεια είναι πολυπαραγοντική αρρώστια.
Πολλές οι αιτίες της εμφάνισης της π.χ. είναι σίγουρο ότι υφίσταται μια κληρονομική προδιάθεση. Συγκεκριμένα οι συγγενείς του Α. βαθμού έχουν μια πιθανότητα να εμφανίσουν σχιζοφρένεια κατά 10% παραπάνω. Άλλοι παράγοντες είναι διαταραχές του εγκεφαλικού μεταβολισμού, των εγκεφαλικών σχηματισμών, του έντονου στρες, της αδυναμίας προσωπικότητας και επιβαρυντικοί οικογενειακοί και κοινωνικοί παράγοντες.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.