ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ

ΤΟΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΨΥΧΩΤΙΚΩΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΠΑΙΖΕΙ ΜΙΑ ΟΡΜΟΝΗ (ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΣ) ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ.
Η ντοπαμίνη είναι μια ουσία (νευροδιαβιβαστής) στον εγκέφαλο η οποία βοηθάει για την μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος σε βιοχημικό ερεθισμό από το ένα κύτταρο στο άλλο σε έναν χώρο που λέγεται συναπτική σχισμή.
Έτσι λοιπόν όταν έχουμε έναν ήχο, ομιλία, εικόνες, μυρωδιές, επαφές όλα αυτά προκαλούν στον εγκέφαλο ηλεκτρικό ρεύμα που φτάνοντας στην συναπτική σχισμή παραλαμβάνει τον ερεθισμό η ντοπαμίνη και τον μεταφέρει στην μεμβράνη του απέναντι κυττάρου συνεχίζοντας έτσι το ρεύμα.
Με αυτόν τον τρόπο φτάνει ο ερεθισμός στον φλοιό του εγκεφάλου και εκεί ανάλογα με τις εικόνες που φέρνει ο φλοιός από την μνήμη γίνεται αντιληπτό το ένα ή το άλλο ερέθισμα.
Οι ρυθμίσεις της έκκρισης της ντοπαμίνης γίνονται στον εγκέφαλο από ένα σύστημα αυτορύθμισης που λειτουργεί σαν διακόπτης. Πολλές φορές στις περιπτώσεις σχιζοφρενικών διαταραχών έχουμε μια υπέρμετρη απελευθέρωση της ντοπαμίνης στην συναπτική σχισμή έτσι που ο ερεθισμός να γίνεται αντιληπτός σαν υπέρμετρα δυνατός.
Η υπέρμετρη αυξημένη ντοπαμίνη δημιουργεί μια πιο ισχυρή εντύπωση που μέχρι τώρα δεν την ήξερε ο οργανισμός και για αυτό τον λόγο εμφανίζεται η σχιζοφρενική κρίση.
Η σχιζοφρενική αυτή κρίση ανάλογα με το ερέθισμα παρουσιάζεται σαν ψευδαίσθηση, υπερδιέγερση ή οτιδήποτε άλλο χαρακτηρίζει την συμπτωματολογία της.
Αυτός είναι ο λόγος που με φάρμακα που ρυθμίζουν την έκκριση της ντοπαμίνης μπορούμε να πετύχουμε και την θεραπεία σχιζοφρενικών επεισοδίων.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.