ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ.
Μετά από την υποχώρηση των συμπτωμάτων μιας οξείας φάσης σχιζοφρένειας όλοι στην οικογένεια νιώθουν και οι ασθενείς ξαλαφρωμένοι από την μεγάλη ένταση που έχουνε περάσει. Με το που υποχωρούν η καχυποψία και οι ιδέες παρακολούθησης του ασθενούς και ξαναεπιστρέφει σε μια νορμάλ κατάσταση εξομαλύνονται όλες οι διαφορές μεταξύ των συγγενών ή των μελών της οικογένειας και επανέρχεται ο φυσιολογικός ρυθμός.
Συνήθως ο ένας στους δύο ασθενείς αυτή ακριβώς την περίοδο κάνει την εμφάνιση το λεγόμενο «μεταιχμιακό» σύνδρομο «καταβολής» που χαρακτηρίζεται από ένα ατελείωτο αίσθημα κούρασης, μειωμένη ενέργεια, διάθεση για δράση και πλήρη αδυναμία.
Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο και εμφανίζεται τακτικά στους ασθενείς και μάλιστα σε χρόνιες περιπτώσεις οι συγγενείς ξέρουν αυτές τις συνέπειες και το αντιμετωπίζουν. Παρόλα αυτά όμως ξεγέλιουνται οι ίδιοι πάρα πολύ πιστεύοντας ότι είναι η τεμπελιά ή η αδιαφορία του ασθενούς που οδηγεί σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο γιατί συνεχώς διεγείρονται με παραινέσεις καλοπροαίρετες για τον ασθενή αλλά αυτός βρίσκεται σε ψυχική τέτοια κατάσταση που δεν μπορεί να αντιδράσει.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι συνεχιζόμενες παραινέσεις τον οδηγούν σε ένα σημείο δυσφορίας και οπωσδήποτε αυξάνουν τα αισθήματα απαξίωσης που ήδη τον διακατέχουν με αποτέλεσμα να επανακάμπτει η συμπτωματολογία της νόσου. Το αίσθημα της καταβολής είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται στους ασθενείς σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπίζεται δεόντως με την ανάλογη συμπεριφορά.

1 Comment:

  1. okuperro σχολίασε...
    ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΕ. ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ. ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΟΙ ΥΓΙΕΙΣ ΕΝΑ ΝΕΥΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΧΑΠΙ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕ ΠΑΘΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΠΟΥ ΤΡΥΠΗΣΕΤΕ ΤΗ ΜΥΤΗ...

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.