ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΜΟΡΦΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΨΙΑ ΟΤΙ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ.
Χαρακτηριστικό αυτής της μορφής της σχιζοφρένειας είναι ότι κατά κύριο λόγο προσβάλλεται η κίνηση του ασθενούς. Μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα οι ασθενείς αλλάζουν κωμικά την στάση του σώματος τους και δεν μπορούν να την επαναφέρουν με την θέλησή τους στην αρχική στάση.
Αυτό μπορεί να εξελιχθεί μέχρι σε ένα τέτοιο σημείο ώστε να μείνουν τελείως ακίνητοι και μάλιστα τα μέλη τους να παίρνουν τέτοιες στάσεις που τους επιβάλλονται έξωθεν.
Για αυτό τον λόγο παρατηρείται στις περιπτώσεις αυτές και το φαινόμενο της κηρώδους ευπλασίας, δηλαδή τα άκρα του ασθενούς μεταβάλλουν την στάση τους με τέτοια ευκολία σαν να είναι από εύπλαστο κερί.
Επίσης χαρακτηριστικό της κατατονικής σχιζοφρένειας είναι ότι έχουμε σχεδόν πάντα έντονους πυρετούς γύρω στους 40˚C και όταν φεύγουνε οι πυρετοί επανέρχεται ο ασθενής «στα καλά του» για να ξαναεμφανιστεί η κηρώδους ευπλασία και η κατατονία με το νέο εμπύρετο επεισόδιο.
Είναι μια πολύ δύσκολη μορφή σχιζοφρένειας που ακόμη δεν έχει διερευνηθεί και διαγνωστεί πλήρως αλλά είναι αυτό που λέμε «ακραία οξεία κατάσταση».
Η θεραπεία πρέπει να είναι εντατική από την πρώτη στιγμή, συμπτωματική για ότι παρουσιάζεται, από πυρετό, διαταραχή της κίνησης μέχρι ψυχωτικές αντιδράσεις.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.