ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ «ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ»

ΠΟΛΛΟΙ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΝΑ ΜΥΘΟ, ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΠΛΩΣ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΕΠΙΖΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΚΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΑΥΤΟ.Μια μεγάλη σειρά ερευνών των τελευταίο καιρό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ένας μηχανισμός απόσβεσης δυσάρεστης ανάμνησης έχει αναπτυχθεί σε πολλά ερευνητικά εργαστήρια του κόσμου.
Εάν αυτά τα πειράματα θα είχαν ένα ευτυχές τέλος τότε θα είχαμε βρει αρκετά «εργαλεία» θεραπείες για καταθλίψεις, σύνδρομα του στρες και ψυχαναγκασμούς.
Ένα πολύ ενδιαφέρον ψυχολογικό τεστ που γίνεται αυτή την στιγμή στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις Ηνωμένες Πολιτείες με την χρήση φωτογραφιών και μαγνητικής τομογραφίας έδειξε ότι υπάρχει μια πιθανότητα για την ανακάλυψη του κέντρου της λησμονιάς.
Ψυχολόγοι δείχνουν διαδοχικά εικόνες που περιέχουν ένα δυσάρεστο μοτίβο π.χ μια κατάσταση ατυχήματος, μια ηλεκτρική καρέκλα, έναν τραυματισμένο άνθρωπο κ.τ.λ.
Σε ένα δεύτερο στάδιο επιδεικνύοντας στους εξεταζόμενους πάλι φωτογραφίες με πρόσωπα και πράγματα αλλά αυτή την φορά έξω από το κάδρο της καταστροφής σε φυσιολογικές εκφράσεις.
Το αποτέλεσμα είναι χαρακτηριστικό από αυτό που δείχνουν οι μαγνητικοί τομογράφοι ότι όντως οι εξεταζόμενοι επιχειρούν να ξεχάσουνε δραστικά τα δυσάρεστα και να κρατήσουνε τα ατόφια και ανέπαφα αντικείμενα η πρόσωπα στην μνήμη τους. Η όλη διαδικασία λαμβάνει χώρα στον προμετωπιαίο λοβό ο οποίος είναι ένα κομμάτι των ημισφαιρίων και το πλέον δραστικό του εγκεφάλου.
Σε δεύτερο στάδιο ανακαλύπτεται ότι η «λησμονιά» συνδέεται με την δράση αυτού του προμετωπιαίου λοβού με δύο άλλες περιοχές που λέγονται αμυγδαλή και ιππόκαμπος.
Οι έρευνες έδειξαν ότι πράγματι μπορεί να προχωρήσει μια διαδικασία «λησμονιάς» προκειμένου να εξαλείψει τις δυσάρεστες αναμνήσεις στον εγκέφαλο. Βέβαια ακόμη το σύστημα δραστηριοποίησης αυτής της διαδικασίας δεν λειτουργεί απόλυτα σωστά χωρίς κενά αλλά είναι μια αρχή που σύντομα θα φέρει ένα ευχάριστο θεραπευτικό τέλος.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.