ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ

ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ.
Ο εγκέφαλος βλέπει «σύνθετα και ανάποδα». Δηλαδή ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού μας είναι έτσι κατασκευασμένος ώστε να παίρνει από διαφορετικές γωνίες (20 περίπου) κάποια ερεθίσματα τα οποία τροποποιούμενα μεταβιβάζονται στο οπτικό μας κέντρο στον ινιακό λοβό ανάποδα και επανασυνθέτονται σύμφωνα με τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες που έχει ο άνθρωπος.
Σε αυτή την διαδικασία είναι λογικό ότι οι λεπτομέρειες μεταβάλλονται από μάτι σε μάτι. Ένας από τους λόγους αυτούς είναι γιατί υπάρχει η διαφορετική εντύπωση σε ότι αφορά το χαμόγελο της Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι. Ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης κατόρθωσε να ζωγραφίσει το πορτρέτο του με αυξημένες λεπτομέρειες έτσι που κάθε φορά να συντίθεται διαφορετικά απο κάθε διαφορετικό εγκέφαλο.
Είναι λίγο δύσκολο ακόμα και για την ιδιοφυία του Ντα Βίντσι να πιστέψουμε ότι γνώριζε την ιδιότητα της όρασης και την φυσιολογία του αμφιβληστροειδούς. Είναι αδύνατον με τα τεχνικά μέσα της εποχής αν και μιλάμε για μεγάλο ανατόμο ψυχής και με ευφάνταστο μυαλό να υποθέσουμε κάτι τέτοιο. Μπορεί όμως αυτό που δεν έφτανε η λογική και η ευφυΐα να το είχε η φαντασία και έτσι να προέκυψε αυτό το μεγάλο έργο.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.