ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ

ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΚΡΩΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ. Ο ΙΔΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Ας φανταστούμε ότι δεχόμαστε ένα τηλέφωνο και ακούμε μια γυναικεία άγνωστη φωνή που μπορεί να είναι η γραμματέας από το διπλανό δωμάτιο ή μια κυρία στον απέναντι τηλεφωνικό θάλαμο που βλέπουμε.
Επειδή αυτό δεν ενδιαφέρει δεν κάνουμε και ιδιαίτερη προσπάθεια να εντοπίσουμε ή να φανταστούμε που είναι αυτή η οποία μας τηλεφωνεί.
Σε έναν ασθενή με σχιζοφρένεια μπορούμε να παρουσιάσουμε την ψευδαίσθηση με παρόμοιο τρόπο. Αυτή η μία φωνή δεν μπορεί να καταλάβει εάν η φωνή προέρχεται από το εσωτερικό το δικό του, προκειμένου από τον εγκέφαλο του στην περίπτωση του παραδείγματος δηλαδή από την γραμματέα ή αν προέρχεται από έξω από κάποιο τρίτο πρόσωπο όπως η κυρία στον τηλεφωνικό θάλαμο.
Η περιγραφή είναι λίγο απλοϊκή αλλά είναι ακριβώς έτσι, κάνει σαφή την διαχωριστική γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και αλήθειας την οποία ο σχιζοφρενής δεν μπορεί να ξεχωρίσει με αποτέλεσμα να δέχεται η ότι ακούει δύο φωνές ή ότι είναι μέσα από το κεφάλι του η φωνή ή ακόμη υφίσταται και η δυνατότητα να την έχει φανταστεί.
Συνεπώς και μόνο η σκέψη του διαχωρισμού και μόνο η μη παραδοχή της ψευδαίσθησης σαν αλήθεια είναι για αυτόν βασανιστικό και διευρύνει την ψύχωση του.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.