Η ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ ΚΑΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΌΡΑΣΗΣ

Η ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ ΑΠΟ ΌΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΟΠΤΙΚΑ ΝΕΥΡΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΕΘΙΣΜΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ, ΌΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΕΡΕΘΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ.
Η όλη αυτή η διαδικασία, απειλείται πάρα πολλές φορές από την λεγόμενη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να έχει μορφή τόσο υγρή όσο και ξηρή.
Η διαφοροποίηση της υγρής από την ξηρή, έγκειται στο γεγονός ότι έχουμε την εκφύλιση της στην υγρή μορφή από διαρροή των αιμοφόρων αγγείων του ματιού, ενώ στη ξηρή μορφή δεν συμβαίνει αυτό, αλλά πρόκειται για μια σταδιακή επιδείνωση επισκλήρυνσης.
Σε αυτές τις διαδικασίες φαίνεται ότι υπάρχει κα μια γενετική προδιάθεση, η οποία επιβαρύνει την όλη κατάσταση.
Ακόμη δε περισσότερο, επιβαρύνεται όταν στην γενετική προδιάθεση προστεθούν και ορισμένα φάρμακα, τα οποία με την χρόνια χρήση τους κάνουν το αίμα «λεπτότερο», άρα και την διαρροή του από τα αιμοφόρα αγγεία του ματιού, για τη δημιουργία της λεγόμενης «υγρής» κηλίδας, πιο επικίνδυνη.
Ένα τέτοιο φάρμακο είναι και η ασπιρίνη, η οποία μάλιστα στο Δυτικό κόσμο έχει γίνει μια συνήθεια.
Ακόμη και γιατροί, συμβουλεύουν ηλικιωμένους ασθενείς την τακτική της λήψης της ασπιρίνης, προκειμένου να αποφευχθούν καρδιοαγγειακά ή εγκεφαλικά επεισόδια.
Μια από τις παραμέτρους που πρέπει κανείς να προσέχει σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι και η εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ιδίως με την μορφή της υγρής εκφύλισης, η οποία είναι και ταχεία και πρέπει κανείς να το λαμβάνει υπόψη του.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.